Bostadspriserna stiger efter Riksbankens sänkning 

Efter nästan två år av en tuffare marknad har nu bostadspriserna börjat ta fart igen. Detta efter att Riksbanken meddelade att man sänker styrräntan, visar ny statistik från Hemnet. 

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker.

Den 8 maj meddelade Riksbanken att de sänker styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent, samtidigt som man flaggade för kommande sänkningar under året. Sedan dess har bostadspriserna ökat, visar Hemnets statistik. 

Det genomsnittliga kvadratmeterpriset för en lägenhet i Sverige i maj var 47 543 kronor, en ökning med 4,7 procent jämfört med april. Det ger en årstakt på 4,3 procent. 

Lägenhetspriserna är nu högre än i maj för två år sen, den månad då första höjningen av styrräntan inträffade. Genomsnittspriserna i maj är nu högre än de var i maj för två år sen, både för lägenhetsmarknaden i hela landet och i Stockholms län. 

Maj går ovanligt starkt

Även på villamarknaden steg priserna kraftigt i maj. En genomsnittlig villa kostade 4,0 miljoner kronor, en ökning på 5,7 procent jämfört med april, och en årstakt på 7,8 procent.

Maj är vanligtvis en prismässigt stark månad, men även med hänsyn till det är prisutvecklingen för årets majmånad stark. Den genomsnittliga prisökningen i maj har sedan 2015 legat på 0,7 procent för lägenheter, och 2,2 procent för villor. 

*Bostadspriserna för maj månad 2024 är sammanställda fram till och med 29/5.

Prisutvecklingen i maj innebär att prisnivån på villamarknaden nu är 6,6 procent under toppnivån från våren 2022. Lägenhetspriserna är 5,3 procent under tidigare toppnivå. 

– Det är en rejäl prisökning vi ser nu de senaste veckorna. Villamarknaden som tidigare gått svagare återhämtar sig rejält i maj. Jämför vi dagens prisnivå med toppnoteringen under hösten 2022 så är vi nu bara fem procent under för lägenhetsmarknaden, och sju procent under villorna. Det sätter fingret på hur starkt marknaden utvecklats i vår. Tidigare under våren var det framförallt i storstäderna som priserna steg, men nu syns uppgången brett i hela landet, säger Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker. 

Så påverkas bostadsmarknaden av räntesänkningen – läs mer här.