Köparbarometern: Rekordfå köpare tror på prisfall

Under maj månad steg både priser och aktiviteten på bostadsmarknaden tydligt. Hemnets Köparbarometer i juni visar att rekordfå köpare tror på ett prisfall de kommande sex månaderna. Detta har en tydlig koppling till den starkare bostadsmarknaden som vi sett under våren.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

Av de tillfrågade köparna i Hemnets Köparbarometer i juni uppgav 11 procent att de tror på sjunkande priser de kommande sex månaderna. Jämfört med maj månads mätning är det en minskning med 2 procentenheter. Det innebär också att vi i juni tangerade den tidigare lägsta noterade nivån, från mars 2021, i andel köpare som tror på fallande priser, sedan Hemnets Köparbarometer startade 2017.

– Att vi nu fått den första räntesänkningen bekräftad har stärkt utvecklingen på bostads­marknaden där både priser och aktiviteten på marknaden steg tydligt i maj. Att historiskt få bostads­köpare tror på prisfall är ett tydligt tecken på den starka bostads­marknaden vi sett under våren, säger Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker.

Samtidigt var det i juni 48 procent som uppgav att de tror på stigande bostads­priser, vilket är 2 procentenheter högre än i maj månads. Sammantaget innebär det ett nettotal i prisförväntan (skillnaden i procentenheter mellan de som tror på stigande och sjunkande priser) på +37 procentenheter. Det är en ökning med 4 procentenheter jämfört med maj månad och det innebär sjunde månaden i rad med stigande prisförväntan.

– Mot bakgrund av den långa tuffa period vi haft på bostads­marknaden och de orosmoln som fortsatt finns kring bland annat ränteutvecklingen är det anmärkningsvärt att det är så få som tror på nya perioder av prisnedgångar framöver, säger Erik Holmberg.

Andel köpare som tror på:

Stigande priser: 48,4 procent (46,3% föregående månad)

Sjunkande priser: 11,0 procent (12,7% föregående månad)

Oförändrade priser: 40,6 procent (41,0% föregående månad)

Hemnets Köparbarometer gick ut till 2 375 respondenter mellan 1-4 juni.

Här kan du läsa Köparbarometern för maj månad.

Om Hemnets Köparbarometer:

Köparbarometern är en undersökning där besökare på hemnet.se, som planerar att köpa en bostad, svarar på frågan ”Hur tror du att bostadspriserna utvecklas där du bor, de närmaste 6 månaderna?”. Undersökningen har minst 600 respondenter och genomförs en gång i månaden. Den första undersökningen genomfördes i september 2017.