Brf-avgifter fortsätter stiga – men inte för nyproduktion 

De senaste två årens höga räntor har drabbat många bostadsrättsföreningar, vilket för många föreningar har inneburit höjda avgifter. Nu visar statistik Hemnet tagit fram att avgifterna för bostadsrätter fortsätter stiga. 

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker

Den genomsnittliga månadsavgiften för bostadsrätter publicerade på andrahandsmarknaden de senaste 12 månaderna är 4 423 kronor. Det är en ökning med 18 procent jämfört med samma period för tre år sedan. De genomsnittliga avgifterna för en bostadsrättsägare låg under många år på oförändrade nivåer. Men i takt med att räntan började öka för lite drygt två år sedan så steg också avgifterna.

– Stigande avgifter är främst en följd av föreningarnas stigande räntekostnaderna och något som påverkar köpkraften i form av att det blir svårare att klara bankernas kalkyler, säger Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker. 

Planat ut för nyproduktion

För publicerade nyproducerade bostadsrätter är ökningen hittills ännu större än på andrahandsmarknaden. Där är den genomsnittliga avgiften under den gångna tolvmånadersperioden 4 934 kronor per månad – en ökning med 23 procent sedan 2021. De senaste månaderna har dock ökningarna avtagit på nyproduktionsmarknaden. Sannolikt som en effekt av att räntetoppen nu har bekräftats, och räntorna vänt ner. 

– För nyproduktionen ser det i dagsläget ut som om avgifterna planat ut på en ny, högre nivå. På andrahandsmarknaden kan det sannolikt fortsätta upp en bit till. Detta eftersom att ökningen inte varit lika stor som för nyproduktionen, samt att det ofta finns ett eftersläp från att bolånet i föreningarna löper ut till att bostadsrättsföreningen fastställer en högre avgift, säger Erik Holmberg avslutningsvis.

Datat bygger på bostadsrätter som publicerats på Hemnet under den givna perioden.