Fortsatt optimism på bomarknaden trots global osäkerhet
Efter en intensiv start på året fortsätter bostadsmarknaden att präglas av stabilitet och positiv framtidstro. Trots global oro och osäkerhet kring inflation och räntor visar färska siffror från Erik Olsson Bostadsindex (EOBi) att det en ovanligt stor andel av visningsbesökarna som tror att bostadspriserna går upp under det kommande året. Samtidigt minskar oron bland säljarna, vilket pekar på en marknad i balans.
Få nyheter om bostadsmarknaden i din inkorg varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Prisförväntningar på fortsatt hög nivå
Enligt det senaste EOBi har prisförväntningarna visserligen fallit något, men de är fortfarande högre än våren 2021 – en period präglad av rekordlåga räntor och en pandemidriven bostadsboom. Majoriteten av bostadsköparna räknar med små, men stabila prisökningar under det kommande året. Endast 1% av de tillfrågade tror på större prisrörelser än 10%, vilket tyder på en förväntad stabilitet.
Att optimismen håller i sig förklaras bland annat av att ränteläget blivit mer hanterbart samtidigt som skattesänkningar och reallöneökningar bidrar till mer pengar i hushållens plånböcker. Detta gör att marknaden, enligt Erik Olsson, sannolikt kan hantera eventuella bakslag i form av högre inflation – så länge det inte leder till oväntade räntehöjningar.
Minskad oro bland säljarna – tecken på tryggare marknad
Ett av de tydligaste tecknen på att marknaden stabiliseras är det kraftiga fallet i Erik Olsson Skräckindex, som mäter säljares oro. I november 2024 var 48% av säljarna mer inriktade på att minimera risken än att få ut ett högt pris. I mars 2025 har den siffran sjunkit till 38%, den lägsta nivån sedan sommaren 2022.
Att oron bland säljarna minskar påverkar marknaden på flera sätt. Fler vågar nu köpa innan de säljer, vilket gör att fler bostadsaffärer går i lås snabbare. För ett knappt år sedan ville 80% av säljarna sälja sin nuvarande bostad innan de köpte en ny. Idag är den siffran nere på 55%, vilket innebär en mer rörlig marknad där bostäder inte blir stående osålda i lika hög utsträckning. Den som köper in ny bostad innan den gamla säljs måste ju sälja , och vill dessutom ofta göra det snabbt för att stänga sin affär.
Bostadsmarknaden rör sig – men utan stora prisökningar
Trots det stora utbudet och den globala osäkerheten säljs många bostäder just nu, enligt Erik Olsson. En viktig faktor bakom detta är att köpare och säljare verkar ha en gemensam syn på marknadsläget. Marknaden förväntar sig prisuppgångar, men de flesta räknar inte med några stora kliv uppåt.
Bostadspriserna är redan relativt höga sett till de boendekostnader de innebär, vilket gör att marknadens styrka snarare visar sig i en hög omsättning än i stora prisrörelser. Enligt Erik Olsson är det denna stabilitet som gör att bostadsmarknaden kan fortsätta att utvecklas positivt – även i en tid då andra ekonomiska faktorer är svårare att förutse.
Vad betyder det för dig som köpare eller säljare?
För den som planerar att köpa eller sälja en bostad kan den nuvarande marknaden innebära en tryggare affärssituation jämfört med tidigare år. De långa perioderna av osäkerhet ser ut att vara på väg att bytas ut mot ett mer förutsägbart läge där både köpare och säljare har en tydligare bild av framtiden.
Med en stabil sysselsättning, hanterbara räntor och en minskad osäkerhet bland säljarna kan vi räkna med en aktiv vår på bostadsmarknaden – där rätt prissättning och realistiska förväntningar blir nyckeln till en lyckad bostadsaffär.