Så påverkas bostadsmarknaden av den ekonomiska oron

Nyhetsflödet har under de senaste veckorna dominerats av handelskonflikter, börsras och signaler om en avmattande konjunktur. Världens börser har varit allt annat än stabila. I denna krönika tittar Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg närmare på hur den senaste tidens ekonomiska oro kan tänkas påverka bostadsmarknaden.

Få nyheter om bostadsmarknaden i din inkorg varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker.

Historiskt har börsens rörelser haft relativt liten direkt påverkan på bostadspriserna på kort sikt. Däremot kan den psykologiska effekten av ekonomisk osäkerhet påverka bostadsmarknaden. När hushåll blir oroliga för framtiden påverkar det både vilja och möjlighet att göra stora ekonomiska åtaganden – som att köpa bostad.

Ett tydligt tecken på detta är hur prisförväntningarna dämpats de senaste månaderna. I början av april var det 35 procent av bostadsköparna som trodde på stigande priser. Det är mer än dubbelt så många som de som tror på sjunkande priser, men samtidigt en tydlig minskning från slutet av förra året. Då trodde hälften på uppgång.

Dämpade prisförväntningar

Samtidigt finns det faktorer som talar för fortsatt stabilitet på bostadsmarknaden. Under veckan har flera banker justerat ned sina prognoser för styrräntan. Denna typ av signaler är normalt sett positiva för bostadspriserna – förutsatt att inte lågkonjunkturen fördjupas kraftigt.

Det är förstås tufft för de hushåll som drabbas av arbetslöshet. Men när vi ser på hur arbetslösheten historiskt påverkat bostadspriserna är bilden att det krävs en ganska omfattande nedgång i sysselsättningen för att pressa marknaden tydligt. De som först förlorar sina jobb i lågkonjunkturen är ofta yngre och grupper med svagare ställning på arbetsmarknaden, grupper som generellt sett inte driver prisutvecklingen i någon större utsträckning.

Försiktigheten märks av

Under det senaste året har bostadsmarknaden visat tydliga tecken på återhämtning. Antalet försäljningar har ökat och priserna har rört sig uppåt, även om utvecklingen varierar mellan olika delar av landet. Försiktigheten är dock fortsatt påtaglig, vilket märks bland annat i längre säljprocesser. Denna försiktighet kan mycket väl förstärkas av den senaste tidens ökade osäkerhet, men fungerar också som en dämpande faktor mot framtida prisfall. När hushåll är avvaktande väljer man oftare att avstå från att sälja om man inte måste. Det minskar risken för att säljare känner sig pressade att genomföra en försäljning snabbt, vilket vi såg mer av under våren 2022 då många ville få sina bostäder sålda innan priserna föll ytterligare.

Vad ska man tänka på som köpare eller säljare?

Osäkerheten är stor och ingen vet säkert hur börsen, räntorna eller bostadspriserna kommer att utvecklas framöver. Det dagliga nyhetsflödet präglas av nya utspel från USA:s administration – som bidrar till en ryckighet i ekonomin, och som påverkar känslan på bostadsmarknaden.

Som köpare och säljare är det viktigt att försöka se bortom det kortsiktiga bruset. En bostad är först och främst ett hem – inte en investering. Hur du i framtiden ser tillbaka på ditt bostadsköp kommer endast delvis att påverkas av de ekonomiska parametrarna. Utgå från din ekonomi, räkna på månadskostnaden och fundera över hur du skulle påverkas av eventuella ränteförändringar. Har du små marginaler kan det vara klokt att binda hela eller delar av bolånet för att skapa trygghet. 

Om du planerar att köpa bostad inom det närmaste året är det också viktigt att inte ha det nödvändiga kapitalet investerat på börsen. Så länge du inte har väldigt goda marginaler. Marknadsrörelserna vi sett den senaste tiden påminner om vikten av likviditet i samband med bostadsköp.

Ska du byta bostad är det ofta en god idé att sälja först, särskilt i ett marknadsläge där försäljningar kan ta längre tid. Det skapar trygghet då du kan anpassa ditt köp utifrån vad du kunnat sälja för. Och om du funderar på att köpa bostadsrätt: glöm inte att titta på föreningens ekonomi och framtida underhållsbehov. Det är alltid viktigt, men kanske ännu mer så i tider med ökade räntekostnader och mer försiktiga kreditbedömningar.

Försiktig optimism på en osäker marknad

Sammanfattningsvis skiljer sig råden i osäkra tider inte så mycket från vad som alltid är sunt – men de blir extra viktiga att lyfta fram när marknaden präglas av stora rörelser och snabba kast. Vår bedömning är fortfarande att bostadsmarknaden kommer att fortsätta återhämta sig under året, även om den senaste tidens ökade osäkerhet gör utvecklingen mer svårbedömd.

Vill du fördjupa dig i ämnet? Lyssna på det senaste avsnittet av Vägen hem!