Här har priset på småhus stigit mest i landet

Nya siffror från SCB visar att priset på småhus steg med två procent under tredje kvartalet i år, men inte överallt. Samtidigt som priserna det senaste året stigit med 11 procent i Uddevalla på västkusten har de rasat i några av Stockholms dyraste kranskommuner. 

Skaffa Hemnets nyhetsbrev – klicka här!

Mellan de två senaste kvartalen redovisas stigande priser i 15 av Sveriges 21 län *. Den högsta prisuppgången på länsnivå redovisas i Kalmar och Västerbottens län med 7 procent, skriver den statistiska centralbyrån, SCB.

På årsbasis har några av Stockholms dyraste kranskommuner rasat i pris. I Nacka, strax sydost om Stockholm, har priserna rasat med 14 procent det senaste året. En liknande utveckling syns i andra kommuner nära Stockholm, som till exempel Täby och Sollentuna som båda har backat med – 9 procent.

– Villamarknaden är betydligt trögare jämfört med tidigare. Vi ser att det nya amorteringskravet har haft en stor påverkan på marknaden och främst på villor i en högre priskategori, säger Hemnets presstalesperson, Staffan Tell.

Sjönk som mest i Stockholm

Fördelat regionalt på län och årsbasis steg priserna i 15 län. Den högsta prisuppgången på länsnivå redovisas i Västerbottens och Kalmar län med 9 procent. I fem län sjönk småhuspriserna. Det län där priserna sjönk som mest var Stockholms län med 7 procent, följt av Uppsala län med 3 procent. I storstadsregionerna Stor-Göteborg och Stor-Stockholm sjönk priserna med 2 respektive 7 procent, medan priserna i Stor-Malmö steg med 1 procent. Mest ökade Uddevalla, + 11 procent, samt Luleå, + 10 procent.

Det genomsnittliga priset för ett småhus för permanent boende i landet var nästan 2,9 miljoner kronor under tredje kvartalet 2018. På länsnivå spänner medelpriset från 1,5 miljoner i Norrbottens län till 5,6 miljoner i Stockholms län.

Fastighetsprisstatistiken är för landets större kommuner, mer än 50 000 invånare. 

Hemnet har tillsammans med Mäklarsamfundet och Fastighetsmäklarförbundet tagit fram tjänsten Köpklar för att hjälpa dig på vägen. Köpklar hjälper dig genom processen så du slipper gå vilse i bostadsdjungeln. Testa Köpklar här.