Enkelt och skönt med pool hemma

Under det senaste året är det många som förverkligat sin dröm att skaffa pool och intresset är högre än någonsin. Men det finns några myter om pool, dels att det är jobbigt att bygga men också att det är krångligt att sköta och dyrt att värma upp. – Jag kan förstå viss osäkerhet inför projektet, men det är faktiskt enklare med pool än vad de flesta tror, menar Magnus Holgersson på Folkpool.

I takt med att vi behöver tillbringa allt mer tid hemma bestämmer sig många för att investera i huset och uteplatsen. Med inställda resor och en begränsad rörlighet väljer allt fler att bygga en pool hemma där familjen kan umgås och njuta. En del är lite rädda för att det är ett ganska stort projekt och att det kan vara krångligt att bygga och äga en pool. Men så ska man inte behöva känna, menar Magnus Holgersson på Folkpool.

Hitta din favoritpool hos Folkpool – läs mer här.

– Visst, det är ett ganska stort projekt och det är viktigt att det blir precis så bra som du tänkt dig, poolen ska man ju leva med länge. Då är det bra att anlita ett välkänt företag med lång erfarenhet som kan hjälpa dig från dröm till färdig pool som även finns kvar när poolen är byggd, säger han.

Är det krångligt att sköta om poolen?

Det är enklare än vad de flesta tror att ta hand om poolen. Räkna med att det tar cirka 30 minuter i veckan att testa vattnet, dosera lite klor och dammsuga poolen. Om du satsar på en automatisk poolrobot som städar poolen så tar det knappt 10 minuter i veckan. Vårstart och vinterstängning tar några timmar per tillfälle men det går att få hjälp med det om du önskar.

Dyrt att värma poolen?

En vanlig myt är att det är dyrt att värma poolen men kostnaden för uppvärmning är mycket lägre än vad de flesta tror. – Nuförtiden används poolvärmepumpar för uppvärmning. De är mycket effektiva och värmer poolen till låg kostnad. Förklaringen är att poolvärmepumpen ska värma poolen på sommaren, när det är varmt ute, vilket gör att de arbetar under mer gynnsamma förhållanden och därför har så hög verkningsgrad. En bra poolvärmepump har över fem gångers verkningsgrad, det innebär att för varje kilowatt som den förbrukar så ger den fem kilowatt värme tillbaka, förklarar Magnus.

Det gör att en vanlig villapool som håller 28°C förbrukar ca 3 000kWh per säsong och med ett elpris på 1,50 kronor per kWh så kostar det 4 500 kr per år i uppvärmning.

Hitta din favoritpool hos Folkpool – läs mer här.

Hur är det med vattenförbrukningen?

En vanlig missuppfattning är att en pool förbrukar mycket vatten och vissa tror att hela poolen måste tömmas med jämna mellanrum, åtminstone under vintern. Men en markpool som är helt nergrävd behöver inte tömmas på vatten och poolen förbrukar bara några kubikmeter per år. – Det kan jämföras med att ett genomsnittligt hushåll med fyra personer förbrukar 200 till 250 kubik vatten per år. I jämförelse är mängden vatten som förbrukas med en pool väldigt lite, säger Magnus.

Drömmer du om en pool? Kontakta en säljare hos Folkpool här.

Visst du att…

Folkpool har sålt över 20 000 pooler sedan företaget startades 1968. Folkpool har rikstäckande försäljning och service genom auktoriserade återförsäljare, som finns på cirka 30 orter runt om i landet.