Experten om trenderna för garageportar

Med rätt garageport kan hela upplevelsen av ett hus förändras. Men att välja rätt är inte alltid helt enkelt.

– Den starkaste trenden just nu är att man väljer att ge huset ett ansiktslyft genom att matcha port och dörr i den stil man vill att huset ska ha, säger Maria Borg, på Garageportexperten.

Mer än bara vitt

En garageport har gått från att vara en anonym väg in i garaget till att vara en viktig del av husets utseende. Det syns inte minst i att allt fler väljer garageportar som antingen sticker ut i design eller matchar huset väl. Merparten av de garageportar som säljs är klassiskt standardvita, men det har skett en förändring förklarar Maria Borg, på Garageportexperten.

Boka ett gratis hembesök från Garageportexperten.

– Det har växt fram en förståelse för att vitt inte alltid är vitt, utan det finns oändligt med varianter av vitt. Genom att välja rätt vit färg slipper man en vit färg på dörren och en annan på garageporten, vilket inte alltid ser bra ut, säger hon.

Matcha porten med husstilen

Det finns garageportar i många stilar, men det är viktigt att hitta en port som matchar husets utseende. Beroende på vilket material huset är byggt i eller vilken period det är byggt finns det olika designar. En trend som växt stadigt under de senaste åren är portar med retroutseende. Både de rustika svenska slagportarna i svenskt trä men även takskjutportar med retrodesign, utformade för att passa äldre hus eller för ägare till nya hus som vill ge huset karaktär från förr, det berättar Maria Borg, på Garageportexperten.

Släpp in solen

Att ha fönster i garageporten är också något som blivit allt mer populärt. Många garage är mörka, vilket är långt ifrån optimalt ifall garaget används som en snickarverkstad, målarhörna eller planteringsbänk. Garageportexperten ökade sitt sortiment med garaportar med fönster med flera nya designer under 2020 då suget efter den här sortens portar ökat.

– Fönster i porten är ett snyggare, enklare alternativ jämfört med att såga fler hål i väggen för att sätta in väggfönster, säger Maria Borg. Det är också ett enkelt sätt att matcha garageporten med ytterdörren vilket gör stor skillnad för hela fasaden.

Rätt design för ditt hus – se olika modeller av garageportar här.

Klassiska portar tillbaka

Trender kommer och går, men det finns vissa saker som alltid stannar kvar. Det har under en lång tid varit populärt med nyinstallerade takskjutsportar i Sverige, men en trend har legat och pyrt under ytan. Under 2020 dök den här gamla trenden upp igen och tog för sig ordentligt, nämligen det svenska genuina hantverket. Efterfrågan på rustika svenska slagportar ökade.

Många har under det senaste året valt att investera i hemmet då hemmet blivit en allt mer central del i livet under pandemin. Detta är något som även Garageportexperten identifierat.

– Byggnadsvårdstrenden har ökat intresset för genuint svenskt hantverk även om man kanske inte vill ägna sig åt byggnadsvård så vill man göra hållbara val och använda naturmaterial, förklarar Maria Borg på Garageportexeprten.

Boka ett gratis hembesök från Garageportexperten – klicka här.

Fakta: Trender just nu för garageportar

  • En garageport som matchat huset. Allt fler ser garageporten som en av hemmets entréer, därför är det viktigt att garageporten passar in och förhöjer upplevelsen av huset.
  • Att aktivt välja en vit nyans som man använder på fasadens alla vita detaljer.
  • Ljus! Med fönster i porten blir garaget en ljus plats, perfekt för arbete av olika slag.
  • Klassiska svenska rustika slagportar har vuxit i popularitet då allt fler vill ha portar av traditionell stil och material.