Stort sug efter Attefallshus

Suget efter stugor är stort i Sverige, vilket inte minst syns med byggandet av Attefallshus. Attefallshus är i Sverige en typ av komplementbyggnad som från 2014 kan byggas utan bygglov på många tomter. De får vara 30 kvadratmeter stora.

Gör som 100 000 andra redan gjort – registrera dig för Hemnets nyhetsbrev.

Exempel på ett Attefallshus. Foto: Woodworks by Bergs.

Det är Sveriges Radio som rapporterar att Boverket sett en 40-procentig ökning av byggda Attefallshus under förra året. Första halvåret i år har tretton av fjorton kommuner som Sveriges Radio Ekot talat med fått in fler bygganmälningar än samma period då.

– Fler människor arbetar hemifrån och spenderar mer tid i hemmet under pandemin. Därigenom har de ett ökat intresse för hemmet och vill bygga till och investera i sin fastighet, säger Marie Rosberg, tillförordnad enhetschef på Boverket, till Ekot.

Läs Ekots artikel och lyssna på deras inslag här.

Fakta: Attefallshus

Attefallshus får uppföras i bostadshusets omedelbara närhet. Den högsta höjden från mark till taknock får vara 4,0 meter. Huset kan användas antingen som en självständig bostad (komplementbostadshus) eller som exempelvis förråd, gäststuga, växthus eller garage (komplementbyggnad).

Du kan bygga flera attefallshus, men alla attefallshus som du har byggt på tomten får vara högst 30 m2 tillsammans.

Om du uppför attefallshus närmare gränsen än 4,5 meter krävs berörda grannars medgivande för att du ska få bygga attefallshuset utan bygglov.

Källa: Boverket