Guiden till trapprenoveringen

En trappa är i många fall en av husets mest unika detaljer. Att renovera en trappa kräver kunskap och experthjälp, men slutresultatet är både hållbart och vackert.

– Vi ser en trend där många vill ha en trappa som skiljer sig mot det vanliga trestavsgolvet, säger Lars Lindgren, försäljningschef på Duri Sverige.

Före och efter en trapprenovering.

Att ge en sliten trappa nytt liv kan förändra upplevelsen av ett helt hus. För att få ett så bra resultat som möjligt, både utseendemässigt och ur ett hållbarhetsperspektiv, är det viktigt att göra grundarbetet redan innan en hantverkare kommer in i bilden. Lars Lindgren på Duri förklarar.

Låt George Andersons i Borås ta hand om din trapprenovering – läs mer här.

– Innan man kontaktar sin hantverkare kan det vara bra att mäta sina steg i sin trappa för att hantverkaren ska få så bra information från början. Det kan även vara bra att veta vad det är för material på trappan, finns det textil alternativt någon som den redan är täckt med som måste bort innan installation, säger han.

Olika varianter

Det finns ett stort antal olika trappvarianter, allt från raka, L-formade, U -svängda till runda. Oavsett om du planerar att bygga en ny trappa eller renovera en gammal kan det vara en komplicerad process, vilket gör expertkunskap till ett viktigt verktyg i byggandet.

Att exempelvis bygga in förvaring under en öppen trappa och därmed stänga den är något som kan vara komplicerat, menar Lars.

– Det är viktigt att höra med en montör som kan ge sitt utlåtande. Däremot om man har en öppen trappa som man vill stänga finns det Duris produkter med sättsteg som är enkla att använda, säger han.

Är det någon trappmodell som passar bättre till specifika hussorter?

– Nej det tycker jag inte. Det handlar oftast om tycke och smak. Vissa vill ha ljusa och andra mörka. Vi på Duri tillhandahåller både Ek och Ask i olika variationer. Duri har även en helt svenskproducerad produkt som heter Swedish Country som är till utseendet rustikt med synliga kvistar och härligt liv i sig.

Låt George Andersons i Borås ta hand om din trapprenovering – läs mer här.