Solceller höjer värdet på villan

Är du villaägare och funderar på att investera i solceller? Då finns det många smarta skäl till att satsa på solenergi. Här går vi igenom de viktigaste tillsammans med Svea Solar. 

Du kan både köpa solceller eller hyra dem till en månadskostnad av Svea Solar. Foto: Mickael Tannus.

Det är många som funderar över energibesparande lösningar till sina hem. Dels för att framtidssäkra låga energikostnader och värna om miljön, dels för att öka värdet inför en försäljning.

I en studie vid Sveriges lantbruksuniversitet som gjordes 2019 jämfördes 50 000 husförsäljningar mellan åren 2012-2018. Undersökningen visade att solcellerna ökat husets värde med i snitt 14 procent. 

Se vad du kan spara med solceller.

Solceller gör ditt hus mer attraktivt inför en husförsäljning. Fotot: Mickael Tannus.

Att investera i solceller är något som uppskattas av mäklare och gör ditt hus mer attraktivt för spekulanter. Det tas exempelvis med i beräkningen när låneinstitut och mäklare värderar din bostad.

En undersökning från Novus visar att drygt 70 procent av svenskarna kan tänka sig att betala mer för en bostad om den har solpaneler. 

– Solpaneler på taket är mer än en investering i grön el. Solceller är också en värdehöjare den dag du vill sälja villan. På en vanlig villa höjer solpaneler värdet ungefär lika mycket som de kostar att installera, säger Gustaf Plars, Inhouse Residential Manager Sweden, på Svea Solar. 

Påverkar bolånet positivt 

Förutom att solceller gör din villa mer attraktivt inför en försäljning, kan investeringen även ändra förutsättningarna för banklånet positivt. Som många andra investeringar och renoveringar kan du även slå ihop ditt solcellslån med bolånet. 

– När du har installerat solceller kan det vara bra att ta kontakt med din bank för att se över värderingen av ditt hus. Det kan vara så att investeringen kan sänka dina kostnader för både ränta och amortering, säger Gustaf Plars.

Räkna på ditt tak.

Genom solceller kan du bli självförsörjande på grön el. Foto: Mickael Tannus.

Köpa eller leasa solceller till villan 

Det finns olika sätt att finansiera solceller för dig som vill sänka elkostnaderna. Du kan både köpa solceller eller hyra dem till en månadskostnad. Hos Svea Solar, Sveriges ledande solenergibolag, har du möjlighet att leasa solceller under en 20-årsperiod. På så sätt kan du bli självförsörjande på grön el, sänka dina elkostnader och samtidigt värna om miljön. Dessutom har du alltid möjlighet att köpa loss ditt solcellssystem om du kan och vill. 

– Installationen av solpaneler och allt annat som behövs ingår i hyran. Dessutom ingår service, så du kan luta dig tillbaka och se hur ditt klimatavtryck minskar i takt med elräkningen, säger Johan Ydring, Head of Leasing, på Svea Solar.

Vill du veta hur mycket pengar du kan spara varje månad på att leasa solceller? På Svea Solars hemsida kan du se räkneexempel med olika stora hus och olika antal solpaneler. 

Få en månadskostnad för leasing.R

Nytt skatteavdrag för solceller – mer förmånligt än tidigare:

Med det nya avdraget för grön teknik kan du som installerar solceller dra av 20 procent av kostnaden för arbete och material. För batteri och laddbox är det gröna avdraget hela 50 procent. Avdraget görs direkt på fakturan av företaget som utför installationen.