5 skäl: Därför ska du satsa på solceller

Funderar du på att investera i solceller eller att köpa ett hus som har solceller på taket? Då är du på rätt spår! Solceller är en lysande affär för husägare – och en viktig del i en hållbar framtid. Här listar vi fem skäl att satsa på solceller redan idag. 

Du kan både köpa solceller eller hyra dem till en månadskostnad av Svea Solar. Foto: Mickael Tannus

1. Det är en fantastisk energikälla 

Solceller skapar elektricitet ur solen som lyser på ditt tak, utan att släppa ut några växthusgaser eller partiklar. Dessutom utan surrande turbiner och rörliga delar. Det är ett effektivt sätt att producera förnybar el, med lång livstid och minimalt underhåll. 

2. Det är tryggt ekonomiskt 

Varje kilowattimme du producerar själv är en du inte behöver köpa. Oavsett om elpriserna stiger eller sjunker framöver är det både en trygghet och frihet att veta att du är en del av en förnybar framtid, samtidigt som du sparar pengar. Du behöver inte heller ha pengarna på banken, utan kan välja att leasa solceller till en månadskostnad där service ingår.  

Räkna vad du kan spara med leasing av solceller här.

3. Du kan spara eller dela din el 

Att skaffa ett batteri till din solcellsanläggning blir allt mer populärt. Batteriet laddas av solen och kan användas när du vill: exempelvis timmar då elpriset är högre. Du kan också välja att sälja din överskottsel tillbaka till elnätet. Då bidrar du till en större mix av förnybar el – och får ett välkommet bidrag till hushållskassan. 

Solceller gör ditt hus mer attraktivt inför en husförsäljning. Foto: Mickael Tannus

4. Solpaneler höjer värdet på ditt hus 

Visste du att hus med solpaneler lockar fler köpare och säljs till högre pris? Med lägre driftskostnader blir ofta låneutrymmet större, samtidigt som köpare lockas av en mer hållbar livsstil och lägre elkostnader. Även om du inte planerar att sälja ditt hus just nu, är det fortfarande en fördel att veta att din investering i solpaneler kan löna sig i framtiden om du väljer att sälja. 

Läs mer om köp eller leasing av solceller här.

5. Stödet för solceller har precis höjts 

Avdraget för grön teknik höjdes vid årsskiftet från 15 till 20 procent för både material och installation. För varje tusenlapp du investerar i solceller dras 200 kronor bort på fakturan. Om du gör det smarta valet att lägga till laddbox och batteri till din anläggning kan du dra av 50 procent på detta. Till skillnad från vanligt ROT-avdrag kan även du som har ett hus som byggts de senaste fem åren använda det gröna avdraget. 

Genom solceller kan du bli självförsörjande på grön el. Foto: Mickael Tannus

Räkna ut din solpotential

Vill du veta hur mycket sol du kan få på ditt tak? Med Svea Solars solcellskalkylator zoomar du in på ditt hus och får förslag på en anläggning. 

Så snabbt betalar solpaneler sin energiskuld

Går det inte åt mycket energi när solpaneler tillverkas?Det är en vanlig fundering om solcellers miljövänlighet. Svaret är att det såklart går åt energi och råvaror (mest glas och metall) när solceller tillverkas, men att den ”energiskulden” betalas av snabbt. Energin som går åt vid tillverkningen har en solpanel tjänat in redan efter 2,5 år. Då återstår fortfarande 25-30 år av solcellernas livslängd. Solpanelerna levererar alltså grön el som kan ersätta fossila källor i årtionden – även efter att utsläppen från tillverkningen räknas av. 

Räkna vad du kan spara med köp eller leasing av solceller här.