Att använda bolånet som säkerhet

Har du outnyttjat värde i din lägenhet, hus eller sommarstuga? Med din bostad som säkerhet kan dina andra lån bli billigare och med lägre ränta följer också en lägre månadsbetalning.

hus_hemnet

När du ska köpa en ny bil kan det kännas logiskt att ta ett billån. Men ibland kan nya lån bli dyra lån. Ett billån innebär oftast högre räntor och dyrare månadsbetalningar än om du skulle välja att utöka ditt bostadslån. Det mest förmånliga du som privatperson kan göra i sådana här situationer är att använda outnyttjat värde i din bostad istället för att ta ett nytt lån. Att låna pengar med din bostadsrätt, villa eller fritidshus som säkerhet är ett bättre alternativ än att utnyttja snabba kortkrediter eller att handla på avbetalning. Det ger oftast en lägre ränta och blir därigenom billigare för hushållet.

Istället för kortkrediter och avbetalningar

Att låna upp på din bostad är mer förmånligt även vid lån som till exempel avbetalningar eller olika medlemslån via fackföreningar. Många gånger har sådana lån både högre ränta och extra avgifter. Som låntagare bör du därför räkna på den effektiva räntan för att få veta den totala kostnaden för lånet. Då innefattas alla avgifter för lånet, vilket ger dig en bättre helhetsbild av alla utgifterna.

Behöver du låna pengar till att köpa en bil, renovera huset eller kanske lösa dyra smålån och krediter? Det första som du bör göra är därför att ta kontakt med din bank och se om det finns möjlighet att utöka lånet på din bostad.

Läs mer om bolån på Bluestep