Sju steg mot det perfekta köket

Köket är hjärtat i varje hem. Här samlas och umgås vi på ett sätt som ingen annanstans i huset. Inte konstigt att vi gärna renoverar just köket. Men det gäller att renovera smart och säkert. Här är sju steg till ett såväl fantastiskt som funktionellt kök.

If_1600593_Hemnet_kok-2_850x600-1

1. Låt inspirationen flöda

Har du ingen klar bild av ditt drömkök finns det mängder av inspiration att hitta på nätet. Se hur andra gjort, lär av experter och studera köksleverantörernas referensobjekt. Sök även på instagram, pinterest och bloggar för inspiration.

2. Gör en behovsanalys

Hur ska köket användas, och av vilka? Vill ni kunna sitta flera personer i köket och äta? Försök att tänka flexibla lösningar så att köket fungerar både nu och i framtiden.

3. Planera renoveringen

Vad ska anslutningar för vatten och avlopp dras? Var ska spis och kylskåp placeras? Tänk på att spisfläkten behöver bra ventilation och att en frys med ismaskin måste ha vatten.

If_1600593_Hemnet_kok-2_850x600-2

4. Planera köket

Äntligen kan du börja skissa ditt kök. Mät upp rummet och använt ett rutat papper där varje ruta är 1×1 cm. Med skala 1:20 motsvarar 1 cm på papperet 20 cm i verkligheten. Om du inte vill rita själv kan du till exempel använda IKEAs planeringsverktyg.

5. Anlita proffs om du inte är ett själv

Mycket kan gå fel vid renoveringen av ett kök. Vårt tips är att du endast utför moment som du vet att du klarar. Lägg ut resten på hantverkare som renoverar kök varje dag. Här kan du kostnadsfritt ta in offerter från seriösa kvalitetssäkrade hantverkare:

proffsbyggare.se

Svensk hantverksförmedling

6. Försäkra dig om ett säkert kök

Se till att anlita yrkespersonal för VVS- och elarbeten, och att dina hantverkare har en ansvarsförsäkring. Din egen hemförsäkring gäller om dina personliga saker förstörs vid en vattenskada. Om du bor i villa gäller villaförsäkringen för skador på byggnaden.

7. Dags att njuta av livet i hemmets nya hjärta

Vi hoppas att denna lista var till hjälp för dig som funderar på att renovera köket. När köket står klart är det värt allt hårt arbete.

Här kan du fördjupa dig och få fler tips.