Vägen mot sommarstugan – tänk på detta

De flesta av oss skulle inte ha något emot en egen stuga på landet – en tillflykt för det enkla, sköna livet nära naturen. Att förverkliga drömmen om en sommarstuga är ett stort beslut och det gäller att vara lika noggrann som när man köper en permanent bostad. Några saker att tänka på:

If_1600593_Hemnet_Stuga_bild-2_850x600

Hur långt får det vara till stugan?

Det kan vara lätt att falla för drömstugan – men fundera först på vad som är rimligt avstånd att åka. Enligt Statistiska Centralbyrån är genomsnittet bland fritidshusköpare ca 10 mil. Vill du kunna åka över dagen, över helgen eller bara på semestern? Måste stugan ses till ofta kan pendlingen bli jobbig och det är inte alla barn som vill åka tiotals mil en fredag efter förskolan. Fundera vad som fungerar för er!

Börja med en önskelista och en budget

Innan du ger dig ut på visningar är det bra att göra en önskelista och en budget: vad är du ute efter och vad får det kosta? Och hur mycket jobb mäktar du med? Vill du att livet på landet ska vara enkelt och inte fullt av måsten så är det kanske ett nyare fritidshus du söker. Tänk också på att ett hus går att fixa och bygga om, men läget kan du aldrig göra något åt. Så, är det sjönära som varit drömmen är det kanske bättre att vänta tills ett sådant hus dyker upp.

If_1600593_Hemnet_Stuga_bild_850x600

Dags för det stora köpet!

När du väl hittat drömhuset är det dags för det stora beslutet. Men innan handslag och överlåtelse är besiktning en av de absolut viktigaste sakerna att göra, och det är alltid köparens ansvar att undersöka fastigheten noga. Det innebär att en oberoende besiktningsman – kontakta en på egen hand eller via mäklaren – gör en grundlig besiktning för att kontrollera dolda fel, t.ex. mögel och sprickbildning. Skulle det visa sig att det finns ett fel, måste säljaren åtgärda detta, alternativt att du som köpare får avdrag på priset.

Drömmen kan bli sann

Är du kanske av dem som kommer stå med nycklarna till ett fritidshus i sommar? I så fall hoppas vi att dessa tips kan vara en hjälp på vägen. Vi har samlat fler nyttiga tips och råd som du kan läsa mer om här.