Checklista: Undvik fallgroparna vid flytten

Att flytta är något som kan vara en rejäl utmaning, men det finns sätt att göra processen enkel. Här är några användbara tips för dig som ska flytta.

1. Magasinera

Innan du börjar packa ner är det viktigt att bestämma vad som ska med till nästa hem, vad som ska slängas och vad som kan behöva magasineras i ett förråd. Glöm inte att tänka över vilka saker som du kan behöva behålla vid en eventuell homestyling.

24Storage erbjuder förråd till bra priser och de flesta av deras förrådsanläggningar har öppet dygnet runt. En fördel med dem gentemot andra bolag är att du kan hyra ett förråd, magasinera dina saker och säga upp ditt förråd helt via deras hemsida. Som kund får du ett eget konto via Mina Sidor där du enkelt kan utföra flera tjänster själv.

Svårt att veta hur stort förråd du behöver? Ett tips för att beräkna behovet av förrådsutrymme är att ta boyta och dividera den med nio och avrundar uppåt. Då får du veta hur många kvadratmeter förråd du behöver!

Läs mer om 24Storages förråd och hur du kan hyra här!

2. Packa

Ofta fungerar nedpackningen av ett hem som ett naturligt tillfälle att rensa bland saker. Det kan vara en bra idé att påbörja rensningen ett par veckor innan själva flytten, för att underlätta senare steg i flytten.

Organisera och märk alla flyttlådor, det underlättar när lådorna ska packas upp. Packa värdesaker som pass, dyra smycken och kameror separat. Om du har möbler och kartonger som du inte vill ta med dig till din nya bostad och inte heller vill slänga eller kan magasinering vara en bra idé.

24Storage erbjuder material som flyttkartonger, wellpapp, silkespapper och bubbelplast. Hos dem kan du även köpa en påse till sängmadrassen, så att den håller sig fräsch under flytten!

3. Städa

Som med det mesta annat när det gäller en flytt har du här två val – att städa själv eller att anlita en städfirma. Om du anlitar en städfirma, vänd dig till ett lokalt städföretag eller till din fastighetsmäklare som oftast kan rekommendera ett bra företag. Om företaget du anlitar har F-skattesedel kan du få göra RUT-avdrag. Det innebär att du som privatperson får en skattereduktion.

Om du istället väljer att städa själv, börja med att städa utrymmen och rum du sedan kan stänga om och inte behöver gå in i igen – som till exempel kök och badrum.

4. Flytta avtal och se över försäkringar

Kom ihåg att flytta med eller säga upp dina avtal. Ofta gäller det elavtal, bredband, tv och försäkring. Ta kontakt med ditt försäkringsbolag och stäm av kring dina försäkringar i god tid. En flytt är också ett bra tillfälle att se över sina avtal – kanske vill du byta leverantör eller abonnemangsform? Om du vill avslut ett avtal, tänk på att det ofta är uppsägningstid på tre månader.

Tänk på att ifall du magasinerar exempelvis möbler borta från hemmet täcker inte hemförsäkringen eventuella skador. 24Storage erbjuder alla kunder som hyr ett förråd en försäkringslösning som täcker det man förvarar borta.

Läs mer om 24Storages försäkringslösningar och hur du kan hyra här!

5. Adressändring och folkbokföring

När du ska flytta behöver du göra en flyttanmälan. Adressändring.se meddelar postoperatörerna din nya adress men för att få post från din gamla adress måste du beställa tjänsten ”eftersändning mot en avgift”.

Folkbokföringen är den grundläggande registreringen av Sveriges befolkning. Där registreras var och vilka som bor i Sverige och denna registrering har betydelse för varje persons rättigheter och skyldigheter. När du har gjort din flyttanmälan via adressändring får du en förtryckt blankett från Skatteverket. Denna blankett fyller du i för att du ska folkbokföras på din nya adress. Regeln är att du ska vara folkbokförd där du är bosatt och du anses vara bosatt där du normalt bor.