Ägarlägenheter – privat ägande med stor personlig frihet

Bostadsprojektet Ypsilon på Lidingö väcker uppmärksamhet. Anledningen till det stora intresset är, vid sidan om läget och smarta planlösningar, den attraktiva upplåtelseformen, ägarlägenheter.

Ägarlägenheter är en självklar ägandeform i övriga Europa som innebär ett direkt ägande till låga fasta kostnader och med stor personlig frihet. Nu finns den möjligheten även i Sverige.

Interiör bild från visningslägenheten. Foto: JM. 

Det är bostadsutvecklaren JM som står bakom projektet Ypsilon Dalénum på Lidingö. Projektet omfattar 101 ägarlägenheter, från yteffektiva ettor till rymliga femmor. Majoriteten av bostäderna har balkong, uteplats eller terrass i bästa läge. Med ägarlägenheten följer i de flesta fall även en garanterad garageplats.

Läs mer om kvarteret Ypsilon Dalénum. Klicka här

Upplåtelseformen gör det möjligt att äga sin egen lägenhet i ett flerbostadshus. En ägarlägenhet ger, till skillnad från en bostadsrätt, ett direkt ägande med stor personlig frihet. Detta innebär bland annat att du själv bestämmer när och hur du vill renovera och om du vill hyra ut din bostad. Även juridisk person har möjlighet att köpa en ägarlägenhet.

– En ägarlägenhet kan liknas vid ”radhus på höjden” där ägaren har rätt att självständigt förfoga över den egna fastigheten, säger Olof Pettersson Herold som är JMs projektledare för Ypsilon.

Visualisering av Ypsilon Dalénum. Foto: JM

Ägarlägenhet eller bostadsrätt?

En viktig skillnad mellan en ägarlägenhet och en bostadsrätt är att de gemensamma kostnaderna kan hållas betydligt lägre. Orsaken är att avgiften för en bostadsrätt till stor del utgörs av räntekostnader och amorteringar på föreningens gemensamma lån, något som inte finns kopplat till en ägarlägenhet.

I en ägarlägenhet utgör avgiften endast kostnader för den löpande driften och skötseln av gemensamma byggnadsdelar och utrymmen. Dessa inrättas i gemensamhetsanläggning och förvaltas av en samfällighetsförening.

JM är en av få stora bostadsutvecklare som bygger ägarlägenheter i Sverige. Med Ypsilon Dalénum öppnas nya möjligheter på bostadsmarknaden.

Vill du veta mer om JMs ägarlägenheter i Ypsilon? Klicka här.

Interiör bild från visningslägenheten. Foto: JM.