Flyttens tråkigaste, men viktiga, checklista

Att flytta till en ny bostad är en häftig upplevelse, men vägen dit kan stundtals vara utmanande. I den här artikeln har vi tillsammans med Göta Energi tagit fram en checklista på tråkiga, men viktiga, saker som behöver fixas vid flytten.

De flesta är överens om att det är roligare att packa upp än att packa ner saker i samband med en flytt. Många väljer att se en flytt som ett naturligt tillfälle att rensa bland saker som samlats i förråd eller på vinden genom åren. Vissa saker åker i soporna, medan mycket säljs vidare på begagnatmarknaden, något som ökat kraftigt de senaste åren.

Möt våren med el som följer årstiderna. Läs mer om rörlig el hos Göta Energi.

En annan viktig del vid en flytt är att se över olika avtal, till exempel elavtal, tv, bredband eller försäkringar, som är kopplade till bostaden. Oscar är elrådgivare på elbolaget Göta Energi och han menar att ett av de vanligaste misstagen i samband med en flytt har med el att göra. – Många glömmer att säga upp sig från sitt befintliga nätavtal vid en flytt. Gör man inte det kan det bli kostsamt då man fortfarande är betalningsskyldig, säger han.

Teckna i tid

En bra grundregel är att komma ihåg att teckna ett nytt nät- och elavtal för den nya adressen i god tid innan flytten. Desto närmare inpå flytten teckningen görs, desto större är risken för att elbolaget inte hinner starta elleveransen i tid. Om du byter till ett elavtal hos Göta Energi så lämnar du dina uppgifter till dem, sedan sköter de hela flytten. – Det är även viktigt att se över ditt elavtal vid flytt. Det elavtal du hade i din lägenhet kanske inte är det mest lämpade för din nya bostad. Kontakta ditt elbolag i god tid och rådfråga dem, säger Oscar.

När flytten närmar sig är det viktigt att genomföra en adressändring och eventuellt också eftersända posten. Att eftersända posten är bra då du annars riskerar att missa viktig post i samband med att du byter adress.

Oscars checklista vid flytten:

  1. Säg upp ditt nätavtal på gamla adressen.
  2. Ta kontakt med ditt nya nätbolag i god tid.
  3. Se över ditt elavtal.
  4. Korrigera eventuell faktureringsadress hos dina gamla bolag.

Flytta med ditt elavtal till nya adressen – som kund till Göta Energi sköter de allt åt dig.

Andra viktiga, men tråkiga, saker i samband med flytten.

  1. Se över dina försäkringar så flytten, din bostad och din nya bostad är försäkrade.
  2. Flytta eller säg upp avtal för till exempel tv och bredband.
  3. Har du parkeringsplats? Om inte kan det vara bra att skriva upp dig för boendeparkering så du slipper onödiga kostnader kopplade till bilen.