Välj rätt avtalsform för att sänka dina elkostnader

Den extremvarma sommaren 2018 har fortfarande inte släppt greppet om Sverige. På grund av lägre vattenreserver har elpriserna skjutit i höjden, men det finns sätt att ta kontroll över sin faktura. – Bor du i en lägenhet är du inte lika känslig mot prissvängningar medan du som bor i villa kommer vara mer utsatt under de kalla månaderna, säger Göta Energis elrådgivare Joachim.

Det finns flera olika avtalsformer på marknaden, men de vanligaste är rörligt, mix eller fastpris.

Elmarknaden styrs, likt de flesta marknader, av produktion och efterfrågan. Det extrema väder som hade ett fast grepp om Europa under sommaren 2018 har resulterat i höga elpriser. Efter den varma och regnfattiga sommaren sjönk temperaturen kraftigt, vilket ökade efterfrågan på elenergi, menar Joachim. – Många minns säkert den torra sommaren som också har bidragit till ett underskott i hydrobalansen. Normalt använder vi i Norden våra vattenkraftsdepåer under vinterhalvåret för att säkra elproduktionen och det stora underskottet har därför resulterat i högre elpriser, säger han.

Sänk dina elkostnader med hjälp av Göta Energi. Lär känna dem här.

Högre elpriser är något som märks i svenska plånböcker, framförallt under årets mörka månader. Men frågan är hur en privatperson ska tänka för att få så låg elkostnad som möjligt. Joachim på Göta Energi menar att det gäller att hitta en avtalsform som passar just dig. – I dag finns det många olika avtalsformer som ger olika fördelar. Därefter gäller det att tänka energismart. Både din nät- och elfaktura baseras på hur mycket el du faktiskt använder i bostaden.

Ska jag tänka annorlunda beroende på om jag flyttar till bostadsrätt eller en villa? – Ja, beroende på om du bor i villa eller lägenhet kommer din förbrukning att variera väldigt mycket. Därför är det, återigen, viktigt att välja den avtalsform som passar just dig, säger Joachim.

På grund av lägre vattenreserver har elpriserna skjutit i höjden.

Det finns flera olika avtalsformer på marknaden, men de vanligaste är rörligt, mix eller fastpris. Historiskt sett har rörligt pris varit det billigaste alternativet, men det kan innebära höga toppar när elförbrukningen stiger under vintermånaderna. Oftast passar rörligt pris bra om du bor i ett mindre boende. – Bor du däremot i en villa eller ett boende med högre elförbrukning kan det vara värt att skydda sig lite extra. Här finns alternativen mix eller fast pris. Med ett fast elpris betalar du alltid samma pris per kWh och du får en bättre koll på dina elkostnader oberoende utav prissvängningarna på elmarknaden, säger Joachim.

Fakta: Göta Energis elavtal Vintertrygg

Göta Energis elavtal Vintertrygg ger dig det bästa av två världar. Med Vintertrygg får du nyttja de oftast billigare priserna på sommaren via en rörlig del i ditt avtal och kapa pristopparna på vintern med ett fast elpris. Det här avtalet passar både dig som bor i lägenhet och i villa, och vill ha extra skydd på vintern.

Läs mer om Vintertrygg här.