Tips: Så kan du koppla upp ditt hem

Internet of Things är ett samlingsbegrepp för vardagsprylar som går att koppla upp mot internet, till exempel hushållsapparater, maskiner eller hela byggnader. Utvecklingen går i en rasande fart, i den här artikeln har vi samlat några tips för dig som vill koppla upp hemmet.

Uppkopplade saker är en miljardindustri, 2020 tros det finnas drygt 50 miljarder uppkopplade saker i världen. Många produkter i hemmet går i dag att koppla upp och få nytta av, här är några exempel.

Låset:

Med ett digital lås går det att låsa och kontrollera låset via mobiltelefonen. Det innebär att du kan låsa upp på distans ifall till exempel en hantverkare behöver gå in i huset när du inte är hemma.

Kyl & frys:

En smart kyl & frys-lösning ger dig möjligheten att handla mer effektivt genom att du kan kommunicera med kylskåpet.

Belysning:

Med smart och uppkopplad belysning kan du dels sänka din förbrukning och men också säkra hemmet gentemot inbrott. Genom att styra när lamporna är på kan du på ett smart sätt iscensätta att du är hemma, när du inte är det. Du kan även koppla upp lamporna mot din tvättmaskinen så att de blinkar när maskinen är klar.

Larm:

Att säkra hemmet går hand i hand med den tekniska utvecklingen. Dagens smarta larm har utvecklats och inkluderar allt från digitala lås till kameraövervakning, och allt styrs från din telefon. Med många larmlösningar går det även att kontrollera saker som värme, energiförbrukning och eventuella vattenläckor.

Allt fler väljer att koppla upp sina hem, med vad innebär det och vilka är möjligheterna med ett uppkopplat hem? Det djupdyker Hemnet i under 2019 tillsammans med vår partner Telenor.