Hur stor buffert ska man ha?

En buffert kan vara avgörande för att klara av oförutsedda utgifter, men det är långt ifrån alla som har en tillräckligt stor buffert. – Många har täckning för oförutsedda ekonomiska händelser på upp till 10 000 kronor vilket är bra, men jag önskar att vi i nästa års undersökning ser att andelen med buffertsparande ökat, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Att som ung sakna en större buffert är nödvändigtvis inte ett stort problem. Genom att bo i föräldrahemmet går det att leva ett liv utan större omkostnader. Men det är annorlunda när en person står på egna ben. SBAB har frågat 1 000 person om hur deras buffertutrymme ser ut, 28 procent i åldern 36 till 55 år helt saknar pengar för oförutsedda utgifter.

Spara till en buffert med SBAB – läs mer här. – I den åldern har många familj, kanske köpt en större bostad och har bil. Att helt sakna pengar för oförutsedda utgifter i den åldern är mer kännbart, det kan handla om tillfällig arbetslöshet, sjukdom eller en trasig diskmaskin. Det är också först när det oförutsedda sker som man kommer på att en buffert saknas, säger Claudia Wörmann.

Storlek på buffert

76 procent av männen och 72 procent av kvinnorna har en buffert för oförutsedda utgifter. Bland dem som har en buffert är det stor variation i hur stor den är. Men hur stor ska en buffert vara? Det är fråga med många svar, menar Claudia Wörmann. – Alla ”experter” säger olika och nämner siffror som känns fullständigt oöverkomliga för den som står helt utan. För cirka 30 år sedan sa dåvarande finansminister att man borde ha en årslön på banken. Även om det väckte kritik så är det många som minns den summan och uttalandet. Jag tror man ska börja med att titta på sin situation, säger hon.

En bra utgångspunkt är att räkna ut sina omkostnader per månad för saker som inte går att avstå, till exempel hemförsäkring, mat, a-kassa, transport, förskoleavgift och boende. Utgå från den totala omkostnaden och försöka ha som mål att ha en buffert som täcker dessa kostnader, till en början för en månad och utöka sedan perioden. – Tänk på att inte jämföra dig med andra och att inte sätta för höga mål, att ha lite sparat är bättre än inget alls. Och att du börjar bygga upp din buffert är en mycket bra start.

Claudia Wörmanns tips för dig som saknar buffert.

  1. Mitt första råd till dig som helt saknar buffert är att se över dina inkomster och utgifter, dina avtal och abonnemang, där kan det finnas något du kan spara in på som kan bli en början till ett buffertsparande.
  2. Hur stor buffert du behöver avgörs av din livssituation. Bor du som ensamstående i en hyrd bostad och saknar bil krävs det inte lika stor buffert som om du bor med din familj i en ägd bostad och har en eller flera bilar.
  3. Genom att ha pengarna på ett sparkonto kommer du åt dem direkt när de behövs. Se till att du får ränta och att kontot omfattas av insättningsgarantin.
  4. Sträva efter att ha en stående överföring per månad.

Så kan du spara till en buffert – läs mer hos SBAB.