Tänk på detta när du anlitar flyttfirma

Att flytta är oftast härligt, men själva processen kan vara en utmaning. Många väljer att anlita en flyttfirma som sköter packning och förflyttning av de saker som finns i hemmet. I den här artikeln har vi samlat tips på vad du ska tänka på innan du anlitar en flyttfirma.

Priset

Vad kostar det egentligen att anlita en flyttfirma? De flesta flyttfirmor tar betalt per timme, men det finns undantag där kunden istället betalar ett fast pris för hela flytten. Oftast efter en överenskommelse med firman. Men räkna med att det kostar cirka 500 till 1000 kronor per timme för två personer plus lastfordon, sedan kan priset öka eller minska beroende på hur långt bohaget ska förflyttas. Ett tips är att ta in flera offerter från olika flyttfirmor och jämföra.

Enligt Konsumentverkets förslag är det bäst att försöka få till ett fast pris där pris och flyttens omfattning finns med. Om flyttfirman ger ett ungefärligt pris, alltså inte kan ge en exakt prisuppgift, får slutpriset inte överskrida 15 procent om inte annat har avtalats. Läs mer hos Konsumentverket.

Vad ingår?

Innan du anlitar en flyttfirma är det bra att säkerställa vad som ingår i priset. Exempelvis om det ingår flyttlådor, vilken tidsram som gäller för flytten och om det är något dyrbart som ska fraktas med stor varsamhet. Desto mer som är överenskommet innan själva flyttdagen, desto bättre är det för både flyttfirma och dig som ska flytta.

Bohag 2010

Bohag 2019 är allmänna bestämmelser för bohagsflyttning, regler som Konsumentverket och flyttbranschen kommit överens om. Om flyttfirman är ansluten till Bohag 2010 innebär det mer säkerhet för dig som kund.

Försäkringar

Se till att flyttfirman du anlitar är försäkrad för att täcka eventuella skador på bohaget. Om firman inte har ett yrkestrafiktillstånd från Transportstyrelsen kanske inte företagets försäkringar gäller om något händer, till exempel en trafikolycka. Därför är det bra att säkerställa att firman har ett sådant tillstånd. Läs mer på Transportstyrelsens hemsida.