5 anledningar att byta din gamla värmepump mot en ny

Utvecklingen har gått mycket fort på värmepumpsmarknaden. Samtidigt som värmepumparna ökat i popularitet har den tekniska utvecklingen gått blixtsnabbt framåt.

Har du flyttat till ett hus med en äldre värmepump och funderar på om det är värt att byta till en ny? I denna artikel tittar vi närmare på fördelarna med dagens värmepumpar jämfört med värmepumpar av äldre modell.

Här är de främsta skälen till att satsa på en ny värmepump:

1. Effektivare

Moderna värmepumpar är extremt energisnåla och har höga så kallade SCOP-tal. Värmepumpstillverkaren CTC har till exempel ökat sitt SCOP-tal (även kallat årsvärmefaktor) på den senaste serien med luft/vattenvärmepump EcoAir 600M, med upp till 16 procent jämfört med modellen innan.

Driftskostnaden är väldigt låg, och värmepumpen hjälper dig att spara pengar i många år framöver.

2. Smartare

En modern värmepump är enkel att sköta och har många smarta funktioner, exempelvis går den att övervaka via mobilen. Det ger dig möjligheten att stänga av värmepumpen när du är bortrest eller sänka eller höja värmen om du är på jobbet.

Om något är fel får du direkt ett larm i din mobiltelefon. Ofta kan du åtgärda det själv, men om en tekniker behöver titta på din utrustning går det i många fall bra att sköta via ett datorsystem på distans istället för ett omständligt hembesök.

Luft/vattenvärmepump från CTC EcoAir 600M-serienhjälper dig att spara pengar i många år framöver.

3. Flexiblare

Moderna värmepumpar är flexibla och går att använda tillsammans med andra energikällor, till exempel kan du kombinera en bergvärmepump med en solcellsanläggning. En perfekt kombination för dig som vill sänka sina energikostnader samtidigt som du gör en insats för klimatet.

4. Tystare

Moderna värmepumpar är tystare än sina föregångare. Det beror bland annat på att tekniken för att ljudisolera kompressorn och kylkomponenterna har utvecklats.

5. Varvtalsstyrda

Kärt barn har många namn. Varvtalsstyrning kallas även inverterstyrning eller frekvensstyrning. Det innebär att värmepumpen regleras steglöst efter husets behov, tidigare sattes en värmepump på och stängdes av återkommande. Det blir en jämnare värme och du slipper eventuella blinkande lampor när pumpen startar.

Att tänka på:

Om du vill byta ut din bergvärmepump mot en ny rekommenderar vi dig att ta in två offerter. En för kostnaden ifall du kan använda samma borrhål som tidigare, och en som räknar in vad det skulle kosta att tilläggsborra.

Vad kostar en ny värmepump?

Kontakta gärna en CTC-partner och boka in ett kostnadsfritt hembesök. Denne kan lämna en kostnadskalkyl och rekommendera vilken värmepump som lämpar sig just för ditt hus.