Så ska du placera routern för bäst täckning

Växer familjen eller har huset bara blivit större? Oavsett kan det vara svårt att veta vilken bredbandshastighet som krävs för att ditt wifi ska fungera smidigt. I den artikeln har vi samlat experttips från Martin Åberg, affärsutvecklare för bredband på Telenor. 

Mängden uppkopplade saker i hemmet påverkar vilken bandbredd du behöver.

Två saker som hänger ihop är en stor familj och bra bandbredd. I takt med att allt fler prylar kopplas upp mot wifi krävs det mer kraft och bandbredd. I dag finns det 10–15 saker som är uppkopplade samtidig i ett svenskt hem, och det fortsätter bara att öka.– Oavsett bandbredd är placeringen av routern central. Den ska stå öppet, inte i ett skåp exempelvis. Det är också bra om den inte står i köket, där kan den störas av metallföremål och frekvensstörande mikrovågsugnar, säger Martin Åberg.

Testa Telenors Komboerbjudande – samla mobil, bredband och tv.

Han är tydlig med att hur hemmet ser ut är avgörande för hur bra wifi-täckningen är. I en stor villa med många plan eller i en större lägenhet kan det krävas speciallösningar för att säkerställa wifi-täckningen. – En wifi-brygga förstärker och förlänger räckvidden på ett effektivt sätt. Man sätter upp den halvvägs dit man har dålig täckning, då skjuter den vidare signalen från routern, säger Martin Åberg.

Vilken hastighet behöver du?

200 Mbit/s – rätt val för de flesta– Det räcker till en väldigt stor målgrupp i Sverige, en bra beskrivning av målgruppen är en barnfamilj. 200 mb täcker de flesta vardagsbehov, förutom om man ska ladda ner stora filer. Det fungerar bra för både villa och lägenhet, det som kan behöva adderas är wifi-bryggor vid behov.

500 Mbit/s – för det stora hushållet– Det är ganska likt 200 mb men med mer fokus på stora familjer och villor med större boyta, samt lite mer intensivt behov för att ladda ner filer. Om familjen strömmar mycket video med hög kvalité på flera plattformar samtidigt eller någon lägger mycket tid på gaming är 500 mb ett bättre val än 200 mb. En detalj som är bra att känna till är att samma router fungerar för både 200 mb och 500 mb.

1 gigabyte– oändlig kapacitet– När du är på den här nivån är bandbredden inget problem, du har en nästan oändlig kapacitet av data som kan strömmas hur snabbt som helst. Det är snarare så att nätverkskortet i telefonen som går i taket innan själva bandbredden gör. Det krävs en rejäl router för att klara av att leverera ett wifi på den här nivån.

Få snabbare bredband – samla mobil, bredband och tv med Telenors Komboerbjudande.

500mb är bra hastighet ifall du streamar mycket video och spelar onlinespel.