”Vi har varit duktiga på att ta tillvara vårt industriarv”

Att bo i en stad som hjälper dig att leva mer klimatsmart och få mer tid till familj, vänner och intressen är viktigt, men svårt att hitta. Eskilstuna är en av världens mest miljösmarta städer och utvecklingen har bara börjat.

Närheten till Stockholm och hela Mälardalen har gjort Eskilstuna till en central plats i området.

Eskilstuna är på många sätt en unik stad. Dels är placeringen viktig, staden ligger i Mälardalsregionen med över tre miljoner människor och mängder av karriär- och arbetsmöjligheter. Men också på grund av att innovation blivit ett ledord för hur Eskilstuna utvecklas. – År 2030 beräknas vi vara 130 000 invånare och en naturlig del av Stockholm Mälardalsregionens bostads- och arbetsmarknad. Vi hoppas också att vi blir en universitetsstad i framtiden och vi är stolta över att redan nästa år inviga vårt nya campus som blir ett nytt landmärke, säger Peter Nilsson på Destination Eskilstuna.

Funderar du på att flytta till Eskilstuna? Läs mer här.

ReTuna Återbruksgalleria, världens första återbruksgalleria.

Vision för en hållbar framtid

Han pekar på Vision 2030 som en viktig ledstjärna. Det är en vision för hur Eskilstuna ska utvecklas. Det innebär att staden driver på för ett mer hållbart samhälle och för att bli en så bra plats som möjligt att leva, bo och utvecklas på. Och med satsningar som ReTuna – världens första återbruksgalleria – och ett unikt optiskt sopsorteringssystem som gör det enkelt att sortera avfall är det kanske inte så underligt att den engelska tidningen The Guardian så sent som i somras utsåg Eskilstuna till The World Capital of Recycling. I sin artikel lyfter tidningen ReTuna och hur platsen engagerar invånarna. ”Det är fullt av personer som letar bland second hand-affärer, allt från möbler till leksaker, blommor och kläder”, skriver The Guardian.

Eskilstuna har gedigen industrihistoria och har sedan 1800-talet varit en av landets viktigaste industristäder. I omgångar har byggts mycket bostäder då industrin och arbetsmöjligheter lockat många till staden. Det är något som lever kvar än i dag då arbetsmarknaden är stor. – Vi har varit duktiga på att ta tillvara vårt industriarv för att skapa en vacker och levande stad som ligger bara 45 minuter bort från Sveriges huvudstad, säger Peter och fortsätter.

Gamla staden i Eskilstuna.

Central plats

Närheten till Stockholm och hela Mälardalen har gjort Eskilstuna till en central plats i området dit många pendlar till och från för arbete. – Den stora fördelen med Eskilstuna är att vi inte väntar på att andra ska komma med lösningar – vi gör själva och hjälper på så vis evolutionen på traven. Det är därför vi har utvecklat och fortsätter att utveckla en av världen mest miljösmarta städer där det ska vara enkelt att leva hållbart och klimatsmart. 

Den 23:e november är det visningshelg i Eskilstuna – ta chansen att upptäcka staden då.

Visste du att…

Den siste februari nästa år anordnas Melodifestivalen, närmare bestämt Andra chansen i Stiga Sports Arena i Eskilstuna. Alla som besöker visningshelgen den 23 november, och är folkbokförda utanför Eskilstuna, har möjligheten att få biljetter till deltävlingen. Läs mer här.