”Routern bör ha fri sikt för att nå mobiler, surfplattor, datorer”

Har du problem med WiFi-uppkopplingen hemma? Eller vill du bara få ut mer av ditt WiFi? I den här artikeln har Bredband2 tagit fram tips som hjälper dig på vägen. 

Att få ut så mycket som möjligt av sitt WiFi är inte helt lätt med saker som hemmets utformning eller routerns placering kan både hjälpa och stjälpa. Just routerns placering är sannolikt det allra viktigaste för att wifi-täckningen ska bli optimal, menar Marko Rajkovic från internetleverantören Bredband2.

Skriv din adress och se om du kan få bredband från Bredband2 – just nu kampanjpris.– Routern bör ha fri sikt för att nå mobiler, surfplattor, datorer och andra uppkopplade saker i hemmet. Att placera den högt upp och centralt är ett bra utgångsläge. Försök att inte ställa routern vid ett fönster då hälften av signalerna kan gå förlorade, säger han.

Även alltför tjocka väggar, olika våningsplan och akvarium kan påverka WiFi-täckningen negativt. Ibland placeras routern i köket. Platsen må vara central men stora metallföremål såsom frys, kyl, disk- och tvättmaskin försämrar täckningen.

Tänk på vad ni delar på

Om ni är en stor familj som delar på samma WiFi kan det vara smart att uppgradera hastigheten. Jufler uppkopplade enheter på samma WiFi, desto sämre kraft får ert WiFi. En router har flera kanaler, förklarar Marko. – Om enheterna använder olika kanaler fördelas kraften från routern ut. Är det dessutom många grannar i närheten kan det vara smart att byta wifi-kanal. Detta görs – i vissa fall – lättast genom att starta om routern. På så sätt kommer den söka sig till den minst trafikerade kanalen, säger han.

En gamer? 

Om du eller någon i familjen är en gamer vill du förmodligen få ut bästa möjliga uppkoppling av din bredbandsleverantör. För bästa prestanda, koppla upp din spelkonsol eller dator med nätverkskabel istället för trådlöst nätverk.– När du spelar spel vill du även att din router prioriterar din gamingtrafik före allt annat som sker i ditt nätverk. Därför skall du alltid ha funktionen QoS aktiverad på routern, vilket innebär att routern fördelar kraften dit den behövs, säger Marko.

Skriv din adress och se om du kan få bredband från Bredband2 – just nu kampanjpris.

Fler tips från Marko på hur du kan få bättre WiFi hemma: 

Uppdatera 

En viktig aspekt utifrån ett prestanda- och säkerhetsperspektiv är att ständigt hålla sin mjukvara uppdaterad. Försök därför att alltid ha de senaste uppdateringarna.

Rätt router för bättre uppkoppling

En del routers klarar inte av höga hastigheter, dessa tillhör ofta den billigare kategorin som har större svårighet att fördela nätverkstrafiken. Det kan därför vara värt att undersöka om det lönar sig att uppgradera routern till en mer kraftfull variant.

Håll koll på ditt bredband

När du bockat av ovanstående kan du besöka www.bredbandskollen.se för att mäta kraften i ditt wifi. Bredbandskollen är ett oberoende konsumentverktyg som drivs av Internetstiftelsen.