Vad är egentligen en ägarlägenhet?

Det finns en del bostadsprojekt med ägarlägenheter, framförallt i Stockholmsregionen, men bostadsformen är fortfarande ovanlig i Sverige. Den stora frågan är ifall ägarlägenheter har något att hämta i bostadsrättens heliga land.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

Ägarlägenheter är en populär bostadsform i stora delar av Europa. Formen innebär ett direkt ägande med fördelar som att det är enklare att hyra ut bostaden och att de kan köpas av juridisk person. I dag finns det drygt 1 200 ägarlägenheter i Sverige, det går att jämföra med de drygt 1,1 miljoner bostadsrätter som finns i landet.

– Ägarlägenheter innebär ofta en lägre fast avgift eftersom det inte finns gemensamma lån som i en bostadsrättsförening, samtidigt som insatsen för bostaden är högre, säger Staffan Tell, presstalesperson på Hemnet.

Han fortsätter. – Ägarlägenheter är inte särskilt vanligt i Sverige men det finns helt klart ett intresse.

I länder som exempelvis Tyskland är det en populär boendeform. Generellt är kunskapen bland svenska bostadsspekulanter relativt låg när det gäller ägarlägenheter och det finns ibland en osäkerhet kring vad som gäller avseende exempelvis hur bostaden försäkras. Men det finns byggbolag som erbjuder försäkringslösningar för den som är intresserad av en ägarlägenhet. 

Fakta: Ägarlägenhet

Infördes i Sverige 2009. Ägarlägenhet innebär ett ökat självbestämmande eftersom du själv äger lägenheten och söker lagfart enligt samma regler som för andra typer av fastigheter. Du disponerar fullständigt över lägenheten och kan måla om, byta kök, hyra ut den och så vidare. Precis som för den som äger en villa eller ett radhus finns också möjlighet att pantsätta, belåna och överlåta sin fastighet. Källa: Lantmäteriet.