Ny teknik gör budgivningen säkrare

En av de mest intensiva och samtidigt läskiga delarna av ett bostadsköp är budgivningen. För att göra budgivningar säkrare och mer transparenta har legitimerad budgivning blivit ett allt vanligare begrepp. Det är något som Hemnet tagit fasta på med nya tjänsten Tryggabud. 

Legitimerad budgivning är en digital tjänst som hjälper mäklare att verifiera budgivarens identitet, vilket minskar risken för oseriösa budgivare. – Det innebär bud som på ett säkert och certifierat sätt kan kopplas samman med en identitet. Detta görs bäst och enklast med Mobilt BankID, säger Magnus Ballchand, tidigare grundare och numera ansvarig för legitimerad budgivning på Hemnet.

Seriösa bud

Vad är egentligen en säker budgivning? Sannolikt skiljer sig svaren åt beroende på om frågan ställs till en säljare, köpare eller mäklare. Mäklarbranschen har länge arbetat för en mer säker budgivningsprocess, framförallt för att kunna identifiera oseriösa budgivare och på så sätt minska risken för en budgivning som går i baklås. Men det är ingen lätt uppgift för mäklare att bedöma budgivares seriositet. – I dag identifierar vi oss när vi köper en t-shirt på nätet, vad är det som säger att vi inte ska identifiera oss i vår livs största affär. Det underlättar för alla inblandade, säger Magnus.

Säkerhet under hela budgivningen

Bostadsmarknaden är i konstant förändring, framförallt nu då marknaden åter har vaknat till liv efter några år av osäkerhet. Det pendlar mellan att vara köparens respektive säljarens marknad och budgivningen blir allt mer komplicerad i och med förhandling och kravställning från budgivare. 

För att underlätta för alla parter erbjuder Hemnet samtliga mäklare på den svenska marknaden tjänsten Tryggabud, legitimerad budgivning med BankID som är kostnadsfri i syfte att verka för en bättre bostadsaffär. 

Fakta: Så används legitimerad budgivning i dag

Mäklarfirmorna Mohv, Norban, Notar, Nomad och Magnusson Fastighetsmäkleri kommer 2020 börja med legitimerad budgivning med Hemnets tjänst Tryggabud. Den nylanserade digitala mäklartjänsten Blok använder också legitimerad budgivning som en del av deras erbjudande. Även Fastighetsbyrån har en liknande legitimerad budgivning.

Så går en legitimerad budgivning till: 

  1. Anmäl intresse, med eller utan BankID.
  1. Mäklaren tar kontakt med spekulanterna för att kolla av intresse och svara på eventuella frågor kring bostaden.
  1. Budgivning startas, samtliga spekulanter får enligt rutin ett SMS som i sin tur ger spekulant tillgång till den digitala budgivningen på Tryggabuds hemsida. Det går även att delta i budgivningen utan Mobilt BankID genom mäklaren som då säkerställer spekulantens identitet.
  1. Budgivningen avslutas och kontraktsskrivning sker.