Därför behöver du inte haka på 5G-trenden

Du har sannolikt hört talas om 5G vid något tillfälle, nästa generations mobilnätverk där allt från hastighet och täckning kommer förbättras rejält. Men Sverige har en utmaning, vi är nämligen lite för bra. 

Sverige är bland världens bästa nationer när det kommer till uppkoppling, framförallt är Sveriges samlade tekniker välutvecklade. Nätet är så pass utbrett att behovet av 5G inte är lika stort som i många andra länder. Marko Rajkovic från internetleverantören Bredband2 förklarar.

Nästa generations WiFi finns redan, läs mer här. – Vi har lösningar för hemmet som vi är nöjda med, utomhus kommer behovet av 5G bli mycket större. Detta vet telekomoperatörerna om och de kommer därför inte lägga lika stort krut på att bygga ut 5G till alla hem, säger Marko.

Tidigast 2030

5G är en trådlös vidareutveckling på 4G som främst ökar möjligheten till högre bandbredd, samtidigt som den sänker latency. Latency handlar om svarstider och påverkar hur snabbt din enhet pratar med en basstation som sänder 5G. Detta är framförallt viktigt för dig som spelar onlinespel eller tittar mycket på livesport och liknande. Högre bandbredd betyder att man har snabbare upp- och nedladdningshastighet, högre än vad som tidigare har varit möjligt med nuvarande 4G-nät. – Man pratar idag om att tidigast 2030 kommer Sverige ha ett någorlunda stort 5G-nät om 5G byggs ut i samma takt som 4G, säger Marko.

Marko Rajkovic på Bredband2.

Fiber växer

Samtidigt som 5G-tekniken utvecklas har fiber, en fast internetförbindelse som transporterar data via optiska fiberkablar, vuxit snabbt i popularitet. 57 procent av alla hushåll i Sverige har en bredbandstjänst via fiber i dag. Fiber är också den säkraste tekniken då fibern kan transportera större datamängder samt inte påverkas av åska eller andra elektromagnetiska fält. För 5G är väggarna en stor utmaning eftersom signalen har svårt att tränga genom olika sorters material. 

Fibern är nödvändig för att utbyggnaden av 5G sker, då basstationerna behöver koppla ihop sig med fiber. Men om du har fiber och ett stabilt WiFi-nät hemma är behovet av 5G väldigt litet, förklarar Marko Rajkovic. – Telekomoperatörer har redan lagt miljarder på att bygga fibernät. Frågan är om de är villiga att investera ännu fler miljarder på att installera 5G i alla hem. Implementationen av 5G kommer nämligen vara mycket dyrare än 4G. Frågan är vem som ska betala för det, säger han.

Nästa generations WiFi finns redan, läs mer här. 

Fakta: Tänker du långsiktigt vinner fiber

Kunder hos Bredband2 använder 50 procent mer bandbredd varje år och ökningen kommer att fortsätta framöver. Om du får 1 Gbit/s hemma via 5G kan det låta väldigt snabbt idag, men om 20 till 30 år är det möjligt att det kommer behövas 10-100 Gbit/s för hemmabruk. 

– Då fallerar 5G och du kommer behöva förlita dig på fiber som ständigt utvecklas och i dagsläget har en gräns på 77 Tbit/s*. Leverantörer har redan börjat rulla ut 10 Gbit/s-uppkopplingar till hushåll i Sverige. Jag kan inte ens börja föreställa mig vad behovet kommer vara om 30 år, säger Marko.