Så fixar du digitala säkerheten hemma

Allt fler saker i våra hem kopplas upp, då gäller det att ha koll på säkerheten. Här är några tips på vad du enkelt kan göra för att hålla ditt wifi så säkert som möjligt.

Byt lösenord

Din router är källan till allt wifi hemma och därför är den viktig att dels hålla uppdaterad men också att byta namn och lösenord. Byt alltid ut routerns förvalda namn, även kallat SSID, samt lösenord till ditt wifi. Se till att namnet på nätverket inte går att koppla till någon personlig information.

Håll koll på dina enheter

Det är viktigt att hålla alla enheter hemma uppdaterad, till exempel att uppdatera operativsystem i exempelvis dator och telefoner, virusprogram och webbläsare. Ha även bra och säkra lösenord till tjänster som kräver lösenord, såväl sociala medier som andra inloggade tjänster.

Kryptera wifi

När du sätter upp ett trådlöst nätverk finns möjligheten att kryptera det, vilket innebär att du stänger ute andra från nätverket. Detta görs genom att aktivera WPA2, då måste alla som använder ditt nätverk ha tillgång till ett lösenord som du valt. Om nätverket är öppet kan vem som helst ansluta utan lösenord. Det kan vara krångligt för den oinsatte att ha full koll på routersäkerhet och hur tekniken säkert ska användas. Det är viktigt att alltid vända sig till bredbandsleverantören med eventuella frågor.

Allt fler väljer att koppla upp sina hem, med vad innebär det och vilka är möjligheterna med ett uppkopplat hem? Det djupdyker Hemnet i under 2019 tillsammans med vår partner Telenor.