Familjen har kontrollerat inomhusklimatet med Airthings

Ett dåligt inomhusklimat kan vara skadligt för hälsan. Hög luftfuktighet, radon och skadliga gaser kan bidra till ohälsosam luft i hemmet. Den här familjen har testat luftkvalitetsmätaren Airthings, för att kontrollera inomhusklimatet i deras hem.

Dålig inomhusluft kan vara skadlig för hälsan. Men hur vet man egentligen om inomhusklimatet är bra eller dåligt?

Airthings Wave Plus är en luftkvalitetsmätare som ger dig nödvändig information om ditt inomhusklimat. Den mäter bland annat CO2, radon, temperatur, luftfuktighet och avgaser. I hus eller större lägenheter rekommenderas det att ha flera.

Riskområde för radon

Martine och Jan Martin Thoresen Mælum bor i ett stort hus med barnen Felix och Wilmer. Huset byggdes i början av 70-talet och renoverades innan de flyttade in för 5 år sedan. På sistone har de oroat sig allt mer för inomhusklimatet efter de fick reda på att de bor på ett riskområde för radon.

– När vi flyttade in märkte vi att det antingen var för varmt eller för kallt, samt att luften kändes tung, säger Martine.

Fördelar med en värmepump

Under testperioden installerade familjen en värmepump i hemmet. Den bidrog till en stabilare temperatur och bättre luftcirkulation.

– Värmepumpen har förbättrat inomhusklimatet, och nu kan vi ha ventilerna öppna utan att det blir för kallt inomhus. Vi har en stabil temperatur året om, mens tidigare fick vi sätta på barnen varma kläder i ull under vintern, säger Jan Martin.

Vad är ett tryggt radonvärde?

Efter två månaders mätning av radon är familjen bekymrad över resultatet. Radonhalten var låg de första veckorna, men i samband med att det blir kallare blev mätningarna också högre – upp till 200 Bq/m3 vissa dagar. WHO rekommenderar att radonvärdet bör ligga under 100 Bq/m3.

Samma dag som vi besökte familjen berättade Jan Martin att radonvärdet låg på 274 Bq/m3 – och genomsnittet var 210 Bq/m3.

– Man känner ett ansvar för barnen som behöver växa upp i ett hälsosamt inomhusklimat. Radon är trots allt en giftig gas, som kan leda till cancer, säger Martine.

Vad bör familjen göra?

Vi har pratat med Erlend Bolle, Airthings produktchef, och berättat om familjens radonvärde.

– Jag kan se att radonvärdet överstiger 250 Bq/m3 vissa dagar. Det är vanligt att mätningarna varierar. Därför är det viktigt att mätningarna pågår i minst ett par månader under radonsäsongen – från mitten av oktober till april.

I detta fallet är det genomsnittliga radonvärdet långt över 100 Bq/m3, så jag rekommenderar att förbättra ventilationen i källaren, säger Bolle.

– Testa att flytta dina Airthings-produkter ner i källaren under en period, för att mäta värdet där. Det kan också vara en god idé att öppna upp ventiler i källaren. Om detta inte fungerar kan man installera en radonfläkt, säger Bolle.