Så uppnådde den här familjen ett bättre inomhusklimat

Oroar du dig över inomhusklimatet? Signe Marie och Kjetil prövade Airthings i två månader. Så förändrades deras vanor för att förbättra luftkvaliteten och detta är vad de upptäckte.

Signe Marie Sørensen och Kjetil Bendiksen bor i ett gammalt radhus i Oslo med två barn i åldern 11 och 6 år. Signe Marie sliter med allergier och oroar sig för att dålig luftkvalitet kan påverka detta.

– Vi har haft problem med hög luftfuktighet tidigare. På vintern har vi torkat dagg från sovrumsfönstren och vi har upptäckt mögel på fönsterbrädor och växter, säger hon.

De är dessutom medvetna att de bor i ett högriskområde för radon. Dessutom har det stora huset på tre våningar från 1912 dålig ventilation och luftcirkulation.

Airthings är användarvänligt

Kjetil installerade Airthings Wave Plus i vardagsrummet och en Airthings Mini i sonens sovrum.

– Det var smidigt att installera och appen är lätt att använda. Jag gillar att du kan trycka på de olika mätningarna för att få mer information. Jag använder appen varje dag och är särskilt uppmärksam på radonnivåer, säger han.

– Vi såg att dessa mätningar var högre under vissa dagar, och det är skrämmande att siffrorna är höga även på marknivå. Det gör dig orolig för barnen som tillbringar mycket tid i källaren när de leker och spelar.

– Efter att vi fått Airthings har vi blivit bättre på att ventilera än tidigare, och ventilationsluckorna i källaren är alltid öppna. Vi öppnar också fönstren i köket efter matlagning. Luftningen har gett en positiv effekt både när det gäller radon- och CO2-nivåer, säger Signe Marie.

Högre strömräkning

– Att ha ett konsekvent inomhusklimat i ett hus som detta är inte lätt eftersom huset är gammalt och med dålig ventilation. Vi har också upplevt högre CO2-nivå när vi har gäster som övernattar, förklarar Kjetil.

Airthings har varit en bra guide när det gäller mätning av radon och luftkvalitet, men huset har också blivit kallare efter all luftning. Jag tror att vi kommer att känna den friska luften på elräkningen, säger han.

– Vi hoppas att ventilationen kan bidra till lägre radonnivåer, såvida vi inte kommer att behöva förbättra ventilationen ytterligare i källaren, avslutar Kjetil.

Vad borde familjen göra?

– Även om radonavläsningar når över 100 vissa dagar är det inte någon anledning till panik. Detta kan variera mycket, medan radonnivåerna bör vara under 100 under en längre period, förklarar Erlend Bolle från Airthings.

– Genom att flytta Airthings huvudenhet ner i källaren får du en tydligare uppfattning om nivåerna där nere. Mätningarna i denna familj ser till stor del normala ut, förklarar Bolle. Han är mer bekymrad över den höga luftfuktigheten i huset:

– Torkar de mycket kläder i sovrummet? Här ligger fuktighetsnivån mellan 60 procent och 70 procent nästan konstant. Detta bidrar till fukt i fönstren, något som måste åtgärdas. En avfuktare kan göra underverk med fuktighet, och kan även hjälpa allergier. Hög fuktighet kan nämligen bidra till att damm samlas i textiler och sängkläder.

Advertisement