Så undviker du fallgroparna när du ska köpa fjällstuga

Ett stenkast från skidbacken. Sprakande brasa, varm choklad och påslagen bastu. Att köpa fjällstuga blir allt mer populärt läs våra tips innan du slår till.

Drömmer du om en mysig stuga i fjällen? Se samtliga fjällstugor till salu.

Under de senaste åren har intresset för fjällstugor ökat samtidigt som utbudet av fritidshus har minskat. Vid en närmare titt på läget i Sälen visar statistiken att priserna på fritidshus har ökat med 5,3 procent de senaste 12 månaderna. I Åre, ett annat populärt område för fjällstugeköpare, har priserna för bostadsrötter och fritidshus ökat med 11 procent respektive backat med 1,5 procent under samma period.

– En förklaring till att intresset är stort är att vi har ett väldigt gynnsamt ränteläge som gör att det är relativt billigt att äga. Samtidigt finns det en möjlighet att få en intäkt på bostaden genom uthyrning, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

Anna Eklund och hennes familj äger ett hus i just Åretrakten, i orten Duved. De hyrde hus tidigare men eftersom de trivdes så bra bestämde de sig för ett eget hus. De hyr också ut sitt hus då och då.

– Vi hyr ut någon enstaka vecka men bara till personer vi känner, berättar Anna.

Vad ska man tänka på?

Anna har några tips till den som funderar på att köpa boende i fjällen. Bland annat att man ska fundera på om man vill kunna använda huset året om eller bara under skidsäsong.

– Det kanske inte är det smartaste att välja ski-in läge om man även vill vara där vår, sommar och höst; det är inte så roligt att gå uppför en skidbacke under barmarkssäsongen för att komma hem om man inte har bil.

Anna påpekar också att kommunikationerna kan vara avgörande.

– Kolla om det finns möjlighet att komma till huset med buss eller tåg, det är bra om familjen inte alltid åker bil upp eller hem tillsammans. Det är också bra att tänka på om man vill att det ska finnas mataffär och restaurang i området under hela året eller om man hellre vill att huset ligger avsides.