Mögel på vinden – så undviker du det

Det är många svenska hushåll som har problem med fukt och mögel till följd av dålig ventilation. Lyckligtvis finns det knep att ta till – och hjälp att få för att slippa det. 

Mögel på insidan av yttertakspanelen på vinden är ett vanligt problem.

Fukt och mögelskador är ett vanligt bekymmer bland landets villaägare. Förutom att den här typen av skador förstör huset och minskar dess värde, kan de även göra de boende sjuka. Framförallt är det takstolarna och insidan av yttertaket som drabbas.

Därför bildas fukt och mögel 

Om luftfuktigheten är för hög i ditt hem så kommer fukten att ansamlas på vinden. Eftersom varm luft stiger så för den med sig fukten uppåt, men när den sen når den kallare vinden så kondenserar fukten där, vilket kan leda till fuktskador. För att motverka detta problem ställs höga krav på ventilationssystemet.

Fukt och missfärgad påväxt på insidan av yttertakspanelen på vinden är ett vanligt problem. Det gäller framförallt hus som genomgått en energirenovering eller där man bytt ut alla fönster mot nya som håller tätare. I slutändan kan det bli en dyr historia för villaägaren, berättar Thomas Oltnäs, ventilationsexpert från Swegon.

Klicka här om du vill veta mer om Swegon.

– Vi ser en ökning av problematiken med mögel och fukt på vinden. Allt handlar om för låga ventilationsflöden och svårigheter med att föra ut föroreningar och fukt ut från bostaden, säger han. 

Thomas Oltnäs, ventilationsexpert från Swegon. 

Så vet du om du har mögel hemma 

Det är viktigt att se över sin ventilation hemma. Sen bör man kontinuerligt kolla hur vinden ser ut för att säkerställa att ingen fukt eller mögel letat sig upp. Det kan då vara läge att öka ventilationen i bostaden eller se till att ventilationssystemet har automatisk fuktstyrning, menar Thomas Oltnäs. 

Behöver du hjälp att hitta rätt ventilationsystem? Klicka här.

Under vinterhalvåret uppstår majoriteten av fukt- och mögelskador, därför kan det vara en god idé att hålla extra koll under den perioden. Den här typen av skador kan vara svåra att upptäcka med blotta ögat, men det finns en del knep. Kolla extra noggrant efter missfärgningar eller annan mikrobiell påväxt på innertaket och takstolarna. I vissa fall känner man även att det luktar speciellt, liksom fuktigt. 

Åtgärda problemet – så gör du 

En bra lösning är en fläktstyrd till- och frånluftsystem som kan kombineras med värmeväxlare, så kallad FTX-ventilation. Systemet slösar inte energi, utan återanvänder energin till gratis värme eller passiv kyla, som ger lägre energikostnader.

Vill du veta mer FTX-ventilation – läs mer här.

– Om du misstänker att du har problem är det bra att kontakta en expert. Många försöker tvätta bort mögel men det kommer alltid tillbaka. Lokalisera problemet eller källan till skadan och åtgärda sedan med rätt ventilation, säger Thomas Oltnäs. 

Visste du att… 

Du kan kontakta en Auktoriserad Swegon CASA Installatör för att få hjälp att ta fram en lösning som passar dig och ditt hem.