Rätt ventilation vid husköp – så ska du tänka

Det finns mycket man måste tänka på när man ska köpa ett hus. Något viktigt som ofta glöms bort är kvaliteten på inomhusluften. Det finns dock enkel lösning: ett bra ventilationssystem.– Genom ett bra ventilationssystem investerar man både i sitt hus och familjens hälsa, säger Niclas Ohlsson, Auktoriserad Swegon CASA Installatör  och ventilationsexpert, med lång erfarenhet av bostadsventilation.

Genom att säkerställa att ditt eventuella framtida boende har en bra ventilation gör du din familj en tjänst.

Svenskarnas sätt att leva och vara i sina hem har förändrats genom tiden. I dag duschar vi oftare och använder disk- och tvättmaskinen dagligen. I takt med att man generellt alstrar mer fukt, ställer det också nya krav på ventilationssystemet i hemmet.

Behöver du hjälp att hitta rätt ventilationsystem? Klicka här. 

Därför ska du ha ett bra ventilationssystem

Det finns flera negativa faktorer med att bo i ett hus med dålig ventilation. Exempelvis ökar riskerna för att utveckla allergier och hjärt- och kärlsjukdomar, dessutom kan det leda till sämre koncentrationsförmåga. Förutom detta, kan man med rätt ventilation även undvika skador på huset, så som mögel och fukt. När man går på husvisningar är det därför viktigt att ha koll på sådana här saker, berättar Niclas Ohlsson.

– Har man kunskap om ventilation när man ska genomföra en bostadsaffär kan det rädda många kronor och innebära bättre hälsa i framtiden. Genom att säkerställa att ditt eventuella framtida boende har en bra ventilation gör du din familj en tjänst.

Blind leder blind

Det råder stor okunskap om ventilation bland svenska folket. Många villaägare vet inte vilken ventilationslösning man har installerad och saknar kunskap om hur viktigt det är med bra inomhusluft, menar han.

– Många kan exempelvis ha ett fullt fungerande ventilationssystem hemma utan att veta om det – för att det är avstängt, säger Niclas Ohlsson.

Vill du veta mer om Swegon? Klicka här.

Samtidigt ser han bristande kunskap hos byggentreprenörer och att bra ventilation nedprioriteras vid nyproduktion av villor, något som skapar stora problem i längden.

– Det blir en ond spiral när varken de som bygger husen eller de som ska bo i dem har dålig koll på ämnet. Därför väljs sällan rätt ventilationslösning. Det är lättare att sälja in ett exklusivt badrum och kök än ett bra ventilationssystem, säger han.

Tips för dig som ska köpa hus

1. Ta hjälp av en ventilationsexpert. Har man inte själv koll är det bra att ha ett proffs som kan hjälpa dig. Det är kunskaper som kommer väl tillhands när det sen är dags att buda på huset.

2.Be om dokumentation på eventuell service, kontroll eller funktionsprövning av ventilationssystemet. Om det inte finns något som visar att ventilationen är funktionsprövad – våga kräva det, även när det kommer till självdragsventilation. Om huset är byggs före 1960-talet är sannolikheten hög att huset ventileras med självdrag.

Vill du prata med en ventilationsexpert – läs mer här.

3. Använd näsan. Försök att känna om det luktar instängt, fukt eller mögel när du kommer in i huset. Näsan vänjer sig snabbt – så den lukt du omedelbart känner, är så det luktar. Luktar det instängt är det ett tecken på undermålig ventilation.