Experten: Så upptäcker du en vattenskada

Vattenskador kan ställa till med mycket oreda och bli kostsamma, men det finns smarta sätt att förebygga skadorna och därmed minska risken avsevärt.

– ­Ett grundtips är att vara uppmärksam på förändringar i huset och att alltid anlita certifierade hantverkare som följer bransch- och byggnormer, säger Jenny Rudslätt, skadechef på försäkringsbolaget If.

Jenny Rudslätt, skadechef på försäkringsbolaget If.

Upptäck skadan direkt

Det går att upptäcka en vattenskada tidigt utan att vara expert. Var uppmärksam på annorlunda lukter, fläckar i tak eller på väggar. I vissa fall kan golv kännas sviktande när du går på dem. Vanligast är skador i badrum. Det kan handla om äldre tätskikt som inte håller vattnet ute eller att branschregler inte följts vid renoveringar. Håll koll på om det finns sprickor i golvet eller på väggarna, se till att ventilationen fungerar bra och rengör golvbrunnen regelbundet. Det är några exempel på enkla åtgärder som hjälper dig att undvika vattenskador i badrummet.

Läs mer om vanliga vattenskador hos If.

– Äldre badrum är inte gjorda för storfamiljer som duschar flera gånger om dagen, så ta hänsyn till badrummets ålder och skick. Skrapa gärna undan vatten med en fönsterskrapa efter att någon duschat och se till att det inte läcker från packningen i blandaren vidare in i väggen, säger Jenny Rudslätt.

Just badrum och kök är extra utsatta för vattenskador och här är det bra att ha koll på vad villaförsäkringen täcker. Jenny Rudslätt förklarar närmare.

– Ifs Villaförsäkring täcker vattenskador som uppstått genom vattenutströmning från röranordningar, ledningar, badrum, tvättställ eller värmepanna. Den täcker också skador orsakade från kyl och frys vid strömavbrott och omfattar situationer där vatten eller fukt tränger in genom dörrpost eller ventil på grund av skyfall. Det kan dock vara bra att känna till att försäkringen inte gäller om det kommer in vatten från grunden, säger hon.

Om taket läcker

I Ifs Stor Villaförsäkring finns ett utökat läckageskydd. Då får du hjälp om det skulle komma in vatten genom tak eller yttervägg som sedan skadar vägg eller tapet inomhus.

– Kunden får snabb hjälp med besiktning och rådgivning för tak och vägg samt hjälp via någon av våra byggpartners om skadan behöver repareras. Maxbeloppet för ersättning är 20 000 kronor, säger Jenny Rudslätt.

Anpassa försäkringen efter husets behov. Läs mer hos If.

Fakta: Villaförsäkring hos If

Ifs Villaförsäkring går att få i tre storlekar; Stor Villa, Villa Extra samt Villa. Villaförsäkringen gäller för dig, de du bor med, de saker du äger, hyr eller lånar, byggnaderna och tomten.

Jämför Ifs villaförsäkringar här.