Renoveringar som höjer värdet på din bostad

Under våren har coronakrisen gjort att många spenderat mer tid i hemmet. En effekt av det är att fler blivit sugna på att renovera. Flera byggvaruhus har rapporterat ökad tillströmning av kunder – en trend som förväntas fortsätta under sommaren när många har hemester. Men hur ska man renovera för att öka värdet – och inte gå i fällor som sänker värdet på bostaden? Här är mäklarnas tips.

Hur ska man tänka om man både vill ha en uppgradering av boendet utifrån sina egna behov men samtidigt höja värdet på bostaden? Christoffer Edh, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Kalmar, menar att en viktig faktor är att de renoveringar som görs inte får vara slarvigt genomförda.

Funderar du på att sälja din bostad? Kontakta Fastighetsbyrån i Kalmar.

– Renoveringar kan absolut vara värdehöjande och en god investering i din bostadsaffär. Jag tycker man ska fokusera på att rätta till eventuella fel som en visningskund kan reagera på men även renoveringar som kan lyfta hela intrycket på bostaden, säger han och fortsätter.

– Det finns inget generellt svar på vad man ska renovera för att höja värdet, utan detta beror helt på hur bostaden ser ut och vad den har för kvalitéer. Vid ett kundmöte kan jag som mäklare berätta för dig vad jag anser är lämpliga insatser.

Fastighetsbyråns tips – Så höjder du värdet, och undviker fällorna, när du renoverar bostaden:

  • Att ha en bostad i bra skick lönar sig! Renovera löpande så att du har en bra grund den dag du ska sälja.
  • Börja med att åtgärda uppenbara fel, till exempel trasiga snickerier eller flagande tak.
  • Välj neutrala färger och material på sådant som är svårt och dyrt att byta ut, till exempel badrum och kök.
  • Renoveringar som ger en bra och effektiv planlösning lönar sig. Fler sovrum, bra förvaring och stora kök/matplatser ökar generellt värdet.
  • Anpassa renoveringen efter bostadens byggår, stil och område. Renoveringar som helt ändrar karaktären brukar inte löna sig.
  • Håll en råd tråd – sträva efter en enhetlig stil och samma skick i hela bostaden.
  • Har bostaden generellt en dålig standard – lägg inte pengar och tid på småinsatser inför försäljning. Sälj istället som renoveringsobjekt.

Kontakta Fastighetsbyrån i Kalmar – klicka här.

Christoffer Edh, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Kalmar