”Välj alltid en behörig plattsättare”

Det kan vara klurigt att renovera ett badrum, det finns mycket regler och det kräver mycket kunskap. Att ta hjälp från en expert är ofta avgörande. – Välj alltid en behörig plattsättare och skriv ett avtal innan jobbet startas upp, säger Lena Eliasson, från Weber, Saint-Gobain Sweden AB, som utvecklar lösningar för nybygge och renovering.

Ett våtrum indelas i två våtzoner.

Att oroa sig för en vattenskada är något de flesta bostadsägare gör vi något tillfälle. Hårdast skadedrabbat är badrum men de går att förebygga skador genom att ha en bra och säker våtrumskonstruktion. Lena Eliasson på Weber, som utvecklar våtrumslösningar för renovering och nybygge, förklarar närmare.

Funderar du på att renovera badrummet? Kontakta Palmreds Golv & Entreprenad i Uppsala så får du hjälp.

– En säker våtrumskonstruktion innebär att väggarna är rätt uppbyggda gällande regelavstånd och skivmaterial. Se anvisningar från branschorganisationerna, förklarar Lena Eliasson.

Olika våtzoner

Ett våtrum indelas i två våtzoner. Våtzon 1 gäller för golv och väggar vid badkar eller dusch och en meter utanför. Våtzon 2 gäller för våtrummets övriga väggytor. Weber har system och produkter för alla delar av renoveringen men en stor del av framgången i arbetet ligger i att ta in bra hantverkare. 

Många drömmer om att renovera drömbadrummet, vad utifrån ert perspektiv krävs för att göra det på ett säkert sätt? – Ha ett uppstartsmöte med plattsättaren där du kan berätta dina drömmar, visa gärna en bild. Var tydlig med vad du tycker är viktigt att få med. Lyssna på plattsättaren. Han eller hon kanske avråder för en lösning och kom ihåg att plattsättaren ofta har större erfarenhet än vad man själv har, säger Lena Eliasson.

Anlita en kunnig hantverkare när du renoverar – läs mer här.

Att anlita seriösa hantverkare är viktigt vid badrumsrenoveringen.

En detalj som man kan leka med är fogen. I dagens svenska badrum syns allt från diskreta vita fogar till mer färgstarka. En platta kan se helt olika ut beroende på vilken fogkulör man väljer. Vanligast är en grå kulör, men det finns många kulörer att välja mellan. Vi har mellan 15–20 olika kulörer beroende på vilken produkt man använder.– Det kan vara bra att tänka på att samma kulör på vägg och golv inte innebär att det ser likadant ut. När ljuset faller på fogen, så skiljer sig kulören fast den är densamma, säger Lena Eliasson.

Ser ni några badrumstrender som växer fram som ni tror kommer synas i svenska hem framöver? – Färg och form med imitationer. 2020 handlar om naturens former och färger. Till exempel plattor som ser ut som trägolv, där man känner strukturen i golvet så att det upplevs mjukt. Även stora plattor med nästan osynliga fogar är något vi fortfarande ser, säger Lena Eliasson.

Genomför en säker badrumsrenovering – Palmreds Golv & Entreprenad i Uppsala kan hjälpa dig.