Jobbar du hemifrån? Så får du snabbare Wi-Fi

Det är många som jobbar hemifrån sedan coronapandemins intåg i våras. I och med att kontoret flyttat hem så duger det inte längre med långsamt Wi-Fi. Lyckligtvis finns det många knep för att förbättra täckningen i hemmet. 

ZenWiFi XT8 är snygg, framtidssäkert och har stöd för Wi-Fi 6.

Det finns många faktorer som påverkar internethastigheten hemma, till exempel vilken tid på dagen man surfar, hur många i hemmet som använder internet samtidigt och på routern. I den här artikeln går vi igenom några av dessa tillsammans med Emanuel Järnland, expert från ASUS. 

Vikten av en bra placering

Ett misstag som många gör är att placera routern på fel plats i hemmet. Många väljer exempelvis att placera routern på golvet i anslutning till bredbands eller fiberuttaget, berättar han.

– Det vanligaste är att du har din fiber-utgång på en avskild plats, men att också placera routern där är sällan optimalt. 

Ett annat klassiskt misstag är att man inte uppgraderar den routern man fått från sin internetleverantör.

– Även om den verkar ha bra hastighet och fungerar fint räcker den ofta inte för att nå den fulla potentialen hemma, säger Järnland. 

Investera i ett mesh-nätverk 

Har man svårt att få bra räckvidd på hemmanätverket, kan ett mesh-nätverk vara lösningen på problemet. Ett mesh-nätverk använder sig av flera “små routrar” placerade runt omkring i bostaden, istället för en. Dessa bildar tillsammans ett stort nätverk med snabbare hastighet och stabilare uppkoppling. 

Bor man större kan ett mesh-nätverk vara passande.

– Givetvis får du bättre räckvidd om du ansluter 2-3 enheter istället för enbart en router, men den stora styrkan är flexibiliteten, säger Järnland och menar att ett bra exempel på ett sådan lösning är ASUS nya ZenWiFi XT8. 

Vill du veta mer om ASUS ZenWiFi XT8 – läs mer här.

Det finns många saker att tänka på när det kommer till att optimera sin routers funktion: Först och främst ska man försöka att hålla routern borta från elektriska apparater och sådant som avger trådlösa signaler, exempelvis bluetooth-högtalare eller trådlösa telefoner. För att få bra räckvidd bör man placera routern högt upp och centralt i hemmet. 

– Tänk på att metallytor kan reflektera radiosignalen, likaså vissa apparater som din micro också påverkar Wi-Fi-signalen negativt. Därför är ofta exempelvis kök inte optimalt för placering. 

Klicka här om du vill läsa mer om ASUS ZenWiFi XT8.

En heltäckande lösning 

Det kan vara svårt att välja router till sitt hem, speciellt om man står inför en eventuell flytt och inte riktigt vet vad som komma skall. Då kan det vara bra att satsa på ett system som passar alla typer av hem och täcker det mesta som man behöver. 

ASUS senaste mesh-router ZenWiFi XT8.

– ZenWiFi XT8 lämpar sig för alla typer av hem med höga krav på räckvidd och hastighet. Framförallt får man ett extremt framtidssäkert mesh-system med stöd för Wi-Fi 6, den senaste standarden. Dessutom är den kompatibel med alla äldre enheter, samtidigt som den ger överlägsen räckvidd på nya produkter med detta stöd, säger Järnland. 

Vill du läsa mer om ASUS ZenWiFi XT8? Klicka här.

Utöver stöd för Wi-Fi 6, erbjuder ZenWiFi XT8 även en rad andra funktioner. Exempelvis ett bra föräldraskydd, kraftfullt VPN-system och integrerad säkerhet via ASUS AiProtection, en tjänst som skyddar samtliga enheter som är anslutna till nätverket.