Så får du bra Wi-Fi i hela hemmet

Videomöten som hackar, sajter som laggar och pixliga filmer. Det finns få saker i vardagen som är så frustrerande som när nätverket är långsamt, men det finns lösningar på problemet.

ASUS senaste mesh-router ZenWiFi XT8.

Trådlöst nätverk, Wi-Fi och WLAN – kärt barn har många namn. Det är allt mer som nätverket ska räcka till hemma, från digitala mötet och barnens online-klasser till streaming av både musik och film, och långsamt Wi-Fi frustrerar i alla lägen. Det finns dock några enkla sätt att få snabbare trådlös uppkoppling i bostaden. 

Först och främst, när det kommer till trådlöst nätverk gäller det att ha en bra router. Dessa är sällan snygga och göms därför bakom tv:n, men den trenden håller på att vända. ASUS senaste mesh-router ZenWiFi XT8 är ett bra exempel på det. 

Vill du veta mer om ASUS ZenWiFi XT8 – läs mer här.

– Den lämpar sig för alla typer av hem med höga krav på räckvidd och hastighet. Framförallt får man ett extremt framtidssäkert mesh-system med stöd för Wi-Fi 6, säger Emanuel Järnland, expert på ASUS. 

För dig som bor i villa 

Bor man större, exempelvis i en stor lägenhet eller en villa, kan ett mesh-nätverk vara passande. Systemet innefattar en router och en eller flera signal-förstärkande enheter som signalerar med varandra. Dessa placeras ut i olika rum i hemmet och ger bra uppkoppling och räckvidd, berättar Järnland.

Klicka här om du vill veta mer om ASUS ZenWiFi XT8

Bor man större kan ett mesh-nätverk vara passande.

– Givetvis får du bättre räckvidd om du ansluter 2-3 enheter istället för enbart en router, men den stora styrkan är flexibiliteten. Med ett mesh-system kan varje enhet anslutas med kabel och således anslutas exempelvis på olika våningar eller bakom tjocka betongväggar i 70-talshus. Det är en enkel och effektiv lösning för att undvika döda zoner. 

Investera i ett mesh-system

Jämfört med andra lösningar så är mesh-system mycket enkla att sätta upp. Dessutom behövs enbart ett nätverksnamn, vilket innebär att man inte behöver byta nätverk när man rör sig mellan hemmets olika rum. Det sker automatiskt. 

Ett mindre alternativt 

Bor man i en mindre lägenhet kan man istället satsa på en enklare variant. Ett bra exempel på det är ASUS ZenWiFi AX mini, ett mindre mesh-system med två mesh-noder, som erbjuder bra räckvidd, snygg design och stöds för Wi-Fi 6. 

Vill du läsa mer om ASUS ZenWiFi AX mini? Klicka här.

ASUS ZenWiFi AX mini, ett enklare mesh-system.

Snabbare nätverk med Wi-Fi 6

Wi-Fi 6 är den senaste Wi-Fi-standarden och erbjuder snabbare hastighet, bättre täckning och högre säkerhet när det kommer till trådlöst nätverk än sin föregångare. För vanligt slösurfande kommer man ganska lång med en äldre version, men vill man ladda ner stora filer eller titta på högupplöst film blir det mycket behagligare med Wi-Fi 6. 

– Gillar man att spela tv-spel är en router med stöd för Wi-Fi 6 en självklarhet. Det ger betydligt bättre latens och överföringshastighet om man spelar trådlöst. Nu ser vi att spelkonsoller, telefoner och gaming-datorer lanseras med Wi-Fi 6, vilket gör det till ett utmärkt tillfälle att uppgradera till en Wi-Fi 6 router, säger Emanuel Järnland.