Så ska du tänka när du väljer elavtal

Vad får man inte missa när det kommer till elavtal? Ibland är det svårt att veta vad som bör ingå när man väljer elavtal som bostadsägare. Här är en checklista för dig som vill ha tips och stöd på vägen.

Det finns flera sätt att påverka sin elförbrukning och därmed sitt elpris. Först och främst behöver man ha koll på vilket typ av elavtal man har, timpris, fast- eller rörligt elavtal, är några av de vanligaste alternativen. 

Har man ett elavtal med timpris kan man sänka sitt elpris genom att använda elen när den är som billigast – oftast nattetid. För att spara pengar kan man exempelvis köra el-golvvärme eller använda el-element om nätterna istället för dagtid, menar Joakim Grönvall, produktchef på elbolaget Greenely. 

Byt ditt elavtal till ett klimatsmart elbolag – läs mer här.

– Komforten är i stort sett oförändrad, men man kan på det här sättet ändå spara stora pengar på att låta sin uppvärmning köras under de billigaste timmarna, säger han. 

Har man ett fast- eller rörligt elavtal så kan man sänka sina elkostnader genom att sänka temperaturen inomhus samt släcka lampor. Rörligt avtal är något som många tror kan hjälpa dem att pressa ner priserna men så är inte fallet, menar Joakim Grönvall. 

– Rörligt avtal betyder att din elleverantör räknar ut ett snitt på, hur och när, deras kunder använt el och sedan tillämpar samma pris för varje kWh under månaden. Oavsett om du förbrukat energi när priset på marknaden varit högt eller lågt.

Så sänker du elpriset som villaägare 

Som villaägare finns det flera stora elförbrukare, där elbil, SPA-bad och pool, är några som tar täten. Lyckligtvis finns det enkla sätt att spara pengar. Ett bra tips är att sätta timer på sina hushållsapparater – ett annat är att få en bättre översikt på sin elförbrukning. 

Med hjälp av Greenelys app kan man kontinuerligt följa hur mycket elförbrukning man använder när priset är lågt, medel eller högt. Genom att styra sin elförbrukning utifrån det billigaste priset kan man minimera kostnaderna. Dessutom kan man enkelt planera och analysera sitt elsparande med dagliga uppdateringar från appen. 

Byt ditt elavtal till ett klimatsmart elbolag – läs mer här.

En som testat är Robin. När han och familjen flyttade till villa märkte han att elpriserna ganska snabbt stack iväg. För att få bättre koll och vara med och påverka sin elförbrukning skaffade han Greenelys app. 

– I och med att jag blev mer insatt, växte intresset och då insåg jag hur mycket pengar jag kunde spara genom att flytta över mitt elavtal till Greenely. Hade aldrig trott att jag skulle tycka el och energi var så här roligt, säger Robin. 

Ett klimatsmart elbolag 

Förutom att spara pengar och få bättre koll på sin elförbrukning, minskar man även påverkan på miljön genom att välja Greenely, menar Joakim Grönvall. 

Byt ditt elavtal till ett klimatsmart elbolag – läs mer här.

– Även om du aktivt köper grön el så är det någon annan som köper elektricitet från icke miljövänliga alternativ när efterfrågan är som störst. Förskjuter du din användning minskar du topparna och därmed också mängden icke miljövänlig el som totalt produceras.