Ny svensk innovativ golvteknik lanseras

Traditionella parkettgolv har länge varit en favorit hos svenskar, men en ny innovativ teknik från Bjelin har kommit för att åter revolutionera marknaden. Härdat trä – som är ett slagtåligt och klimatsmart trägolv.

Golv i härdat trä tillverkas enligt Woodura-tekniken. Resultatet blir ett genuint trägolv som är uppemot tre gånger mer slagtåligt jämfört mot vanlig parkett. Bakom tekniken står Bjelins systerbolag Välinge Innovation och golven produceras i Bjelins hypermoderna produktionsenheter i skånska Viken.

– Vi har utvecklat tekniken, som inte bara härdar trä – utan även stärker det. En annan fördel med tekniken är att den är bra för klimatet, då vi kan ta tillvara på 100 procent av träråvaran, säger Johan Larsson, Sälj- och Marknadsdirektör på Bjelin Sweden AB.

Vill du byta golv? Golvmästarna i Järfälla. Klicka här.

Färre träd avverkas

Hållbara alternativ är något som allt fler tänker på när det kommer till att uppdatera sina hem. Det är något som Woodura-tekniken tar tillvara på. För att tillverka 400 kvadratmeter ekparkett krävs exempelvis tio stycken ekar. För att tillverka motsvarande mängd härdat trägolv krävs endast en ek. Tack vare att mindre träd tas ut ur skogarna än vad som växer upp, och eftersom träd av sämre kvalitet annars kontinuerligt gallras ut, blir skogarna istället vackrare och vackrare för varje år de förvaltas på detta sätt. Det blir både hållbart för människa och natur.

För att framställa härdat trä måste man pressa samman en tunn träyta under hög värme med en HDF-skiva som bestrukits med en träpulverblandning. Träytan komprimeras och träpulvret tränger in underifrån.

Varför ska man välja ett härdat trägolv istället för parkett?

– Ett härdat trägolv behöver exempelvis aldrig slipas. Det är både billigare och bättre än traditionellt parkettgolv. Dessutom är det bra för klimatet, eftersom det går åt mindre trä vid tillverkningen och inget går till spillo. Det är precis det hållbarhet handlar om, säger Johan Larsson.

Han fortsätter.

– Vi har tre fabriker i Kroatien bara några kilometer från FSC-certifierade ekskogar. Detta betyder att träråvaran bearbetas lokalt och minskar antalet tunga transporter till produktionen i Sverige. Vi tar också bara så mycket skog vi behöver, resten får växa och förvaltas på ett hållbart sätt.

Vill du uppdatera golven hemma? Kontakta Golvmästarna i Järfälla för mer information.

Gedigen kunskap

På 90-talet uppfann Välinge Innovation, systerbolag till Bjelin, det som vi idag kallar för klickgolv. Tidigare standard var att limma ihop golvet. Den nya tekniken togs till en första början inte emot väl av branschen – för att senare blir den nya standarden. Nu hoppas Bjelin att tekniken bakom härdat trä ska gå i samma fotspår.

– Välinges utveckling av klicktekniken uppskattas ha eliminerat behovet av ca. 100 miljoner limflaskor per år, nu är det dags att tänka på hur vi utnyttjar träråvaran. Vi vill att hela världens ska anamma Woodura-tekniken så att den blir branschstandard. Våra golv finns på bland annat Golvkedjan och allt fler upptäcker att härdade trägolv är ett fint alternativ till parkett, säger Johan Larsson.