Köpa eller sälja först?

Den här texten är ett kapitel från boken Till Salu. Boken är producerad i samarbete med Hemnet och innehållet har faktagranskats av jurister, mäklare, ekonomer samt representanter från Mäklarsamfundet. Du kan köpa boken här.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Om du redan äger en bostad uppstår frågan huruvida du ska sälja den innan du köper en ny, eller tvärtom. Det finns tyvärr inte ett självklart svar som gör att beslutet blir enklare – hur du än väljer finns det för- och nackdelar. Men det finns ett par saker att ha i bakhuvudet: Har du höga lån och är öppen för vart du kan flytta? Sälj först. Har du däremot goda ekonomiska marginaler (låga eller inga lån) och letar inom ett väldigt specifikt område? Köp först och sälj sedan. Tryggheten är viktig vid både en försäljning och ett bostadsköp. Se därför alltid till din egen situation och vilka förutsättningar just du har.

Spekulantregister

Många mäklare har listor på både spekulanter som har hört av sig med önskemål och objekt som är på väg ut på marknaden. De heter lite olika: startblocken, på gång och så vidare. Syftet är sammanföra säljare och köpare på ett smidigt sätt. Om en mäklare har sålt en bostad i ett område där du vill bo är det troligt att mäklaren även känner till bostäder som ska säljas inom en snar framtid.

Genom att anmäla ditt intresse för att köpa en bostad kan mäklaren hjälpa dig att hitta ett objekt som passar dig. En mäklare kan även förmedla kontakten mellan dig och en eventuell bostadssäljare. Med lite tur kan du köpa en bostad utan budgivning eller liknande – vilket kan ge dig en snabbare bostadsaffär.

Sälja först

Den stora fördelen är att du efter försäljningen vet exakt hur mycket pengar du har att köpa för. Och om du inte är nöjd med buden som kommer på din bostad behöver du inte sälja alls.

Den uppenbara nackdelen är att du inte vet vart du ska flytta när du väl har sålt och att du kanske riskerar att behöva magasinera ditt bohag och hitta ett tillfälligt boende innan du kan flytta in i ditt nya hem. Det finns också en risk att priserna stiger hastigt.

Köpa först

Du vet vart du ska flytta, vilket kan vara både skönt och spännande. Men nu är i stället ekonomin mer osäker. Du vet ju inte exakt vad du kommer att få för din bostad. Det gäller alltså att köpa på en säker nivå i förhållande till den bostad du ska sälja. Se till att värderingen på din bostad är realistisk, så att du inte lutar dig mot önskesiffror när du köper. Om du måste betala för dubbelt boende behöver du ha utrymme för det i din budget.

Ta hjälp av statistik och se till att prata med en mäklare som du litar på. Prata även med banken i god tid om möjligheten att få ett så kallat överbryggningslån, ofta även kallat brygglån. Det är ett lån under en begränsad tid, från att du köper tills du säljer. Det lånet behöver du inte amortera på, däremot tillkommer ränta. Du löser sedan hela lånet när du får betalt för den bostad du säljer.

Här finns förstås risken att marknaden viker och du får mindre än du räknat med.