På jakt efter ett gammalt hus?
Den här texten är ett kapitel från boken Till Salu. Boken är producerad i samarbete med Hemnet och innehållet har faktagranskats av jurister, mäklare, ekonomer samt representanter från Mäklarsamfundet. Du kan köpa boken här.
Gör som 100 000 andra redan gjort – registrera dig för Hemnets nyhetsbrev.
Frånsett alla skriftliga underlag och frågor du kan ställa till mäklaren, använd så många sinnen du kan när du tittar på ett äldre hus.
Näsan
Ha med dig din allra känsligaste näsa på husvisningen. Extra viktigt är detta om du tittar på fritidshus som har stått utan uppvärmning vintertid. Men använd nosen även i villor (källaren på 1970-talshus är en klassiker med många fuktskador) och faktiskt också i lägenheter. Hur luktar det? Mögel? Unket? Har ägarna extremt många doftljus i badrummet eller brinner det i öppna spisen mitt i sommaren? Kanske är det inte bara för att det är så himla mysigt. Att köpa en fuktmätare att ta med till visningen kan vara en bra investering, finns från ett par hundralappar till flera tusen kronor. Är du fortsatt tveksam, be en kunnig person om hjälp (en rörmokare, till exempel).
Ögonen
Lyft blicken. Läs objektsbeskrivningen i förväg eller efter visningen. När du är på plats, titta inte bara på den stora tulpanbuketten på soffbordet, utan skärskåda till exempel innertaket. Finns det fuktskador? De kan synas som gula ”svettfläckar”, ofta i hörnen. De kan mycket väl komma från en gammal redan åtgärdad skada, men läs besiktningsprotokoll och klättra upp på vinden, om det går. Ser taket däremot extremt nymålat ut just i hörnen kan ägaren ha försökt dölja skadan med den fiffiga danska sprayen Pletforsegler. Den mirakelsprayen tar bort allt från fukt och mögel till rök och rost. Finns det källare eller krypgrund, ta med en ficklampa och skärskåda hur det ser ut.
Öronen
Lyssna. Naturligtvis vill du kolla om trafiken från vägen eller järnvägen intill hörs eller om det dånar från den stora transformatorn på andra sidan ängen. Men lyssna även inomhus. Är huset extremt lyhört? Hur låter det när någon går över golvet på övervåningen? Dela på er om ni är flera som är på visningen. Knarr i köksgolvet kan vara charmigt, men det kan också tyda på att bjälklaget börjar ge med sig.
Benen
I Lantmäteriets fastighetsregister finns uppgifter om husets storlek. Kanske har mäklaren fått flera olika uppgifter – då ska alla finnas med i objektsbeskrivningen. Om huset verkar mindre än vad som står där, stega upp golvytan (om du vet hur långa steg du tar) eller, ännu hellre, ta med dig en lasermätare.
Det finns detaljerade regler om hur man räknar, men generellt räknas garage, pannrum och soprum som biarea. Även för vindsplan, källarvåning och sluttningshus finns specifika regler. Standarden för mätning av bo- och biarea är avancerad, och om det exakta antalet kvadratmeter är viktigt för dig bör du anlita en fackman för att göra en korrekt uppmätning.