Så flyttar du ditt bolån utan strul

Byt bank och sänk din bolåneränta. För många är det jobbigt att förhandla med banken om räntan och därför upplevs det som en rejäl uppförsbacke. Men att byta bank kan spara dig tusenlappar, och det är inte så svårt som de flesta tror.

Enligt statistik från Sifo är det endast varannan svensk som prutar på sitt bolån. Det innebär att många svenskar sannolikt betalar mer i räntekostnad än vad de egentligen behöver. Därför är det viktigt att våga dels förhandla med sin nuvarande bank, men också våga flytta bolånet till en annan bank.

Testa Compricer bolån och jämför din ränta med andra bankers.– Många skruvar på sig när de hör ordet förhandla. Det känns jobbigt och svårt och vi drar oss för att kontakta banken. Vi intalar oss att några några tiondels procent inte spelar någon större roll. Men det spelar stor roll! Får du ner räntan från 1,89 procent till 1,39 procent så sparar du 5 000 kronor om året per miljon du lånar före ränteavdrag, säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

Det är enkelt

Att flytta ett bolån mellan två olika banker är i de flesta fall en enkel process. Oftast hanterar den nya långivaren själva flytten helt kostnadsfritt. Det skiljer sig lite beroende på om du har fast eller rörlig ränta. Om du flyttar ett bolån med fast ränta under bindningstiden behöver du betala en ränteskillnadsersättning, det krävs inte ifall du har rörlig ränta.

Christina Sahlberg menar att det är viktigt att våga byta, det kan handla om tusenlappar varje år.– Om du får något ränteerbjudande som är bättre än din nuvarande banks så kontakta din bank igen och fråga om de kan matcha ditt nya erbjudande. Om inte – byt bank. Det är inte så krångligt som många tror – och klart värt om du får en lägre ränta, säger hon. Om du har ett bolån med fast ränta bör du räkna på om det verkligen är värt att flytta ditt bolån eller om du ska vänta tills den bundna räntan löpt ut.

Kolla bankernas listräntor och snitträntor för bolånen, klicka här.