Så rengör du din dammsugare

Har din dammsugare börjat lukta illa? Det är ett tecken på att det är dags att göra rent den. Här får du några enkla tips hur du går tillväga – och varför du ska hälla kanel i dammsugaren. 

När rengjorde du din dammsugare senast? När dammsugaren börjar lukta illa är det dags att rengöra den. Många glömmer bort att göra detta, men det är viktigt för att dammsugaren ska göra sitt jobb på bästa sätt. 

Vill du veta mer – läs mer här.

Det räcker sällan med att bara byta dammsugarpåse, utan en dammsugare behöver lite omvårdnad för att fungera som den ska. Då hår, damm och bakterier har en tendens att fastna i dammsugaren olika delar. 

– Många tänker att dålig lukt försvinner bara genom att byta dammsugarpåse, men så är inte fallet. Hela dammsugaren måste rengöras med jämna mellanrum, säger Johan Andersson på Elon. 

Beroende på modell av dammsugare kan det skilja sig lite åt hur du ska gå tillväga för att rengöra den. Men det brukar i regel inte vara särskilt svårt att göra själv, oavsett om du har en skaftdammsugare, robotdammsugare eller en traditionell. 

Vilken dammsugare passar dig bäst? Ta reda på det här.

3 steg: så rengör du dammsugaren

1. Första steget är att lossa på dammsugarmunstycket och rengöra det. Ett smart tips för att få bort hår och damm från borsten är att använda en tandborste. Torka munstycket med en trasa med rengöringsmedel. Skölj därefter av med vatten.

2. Ta ut dammsugarpåsen och rengör utrymmet som den sitter i med en trasa. Om du har ett tvättbart motorfilter kan du ta ut det och skölja under varmt vatten. Låt det sedan lufttorka och glöm inte att byta hepa-filtret (luftfiltret) regelbundet.

3. Ta isär röret och slangen och skölj ur dem med såpavatten. Låt delarna torka innan du sätter tillbaka dem – sedan är det klart. 

Det finns många andra bra knep hur du håller ditt hem fräsch. Bland annat finns det doftkulor att lägga i dammsugarpåsen och doftpärlor som du lägger på golvet som du sedan suger upp. 

Klicka här för att se Elons utbud av dammsugartillbehör.

– På så sätt neutraliserar du lukten, samtidigt som du sprider en fräsch doft när du städar, säger Johan.

Om inget annat funkar – testa husmorsknepen

Men det finns andra sätt att få det att doft gott i hemmet, med hjälp av saker som du troligtvis har hemma i skafferiet. Bikarbonat, vaniljsocker och kanel är ett bra exempel på detta. De används för att neutralisera dålig lukt, samtidigt som vaniljsockret och kanelen bidrar till en doft av nybakat. 

Klicka här om du vill se Elons utbud av dammsugare.