Rätt belysning i hemmet – det ska du tänka på

Takpendel, spotlights och plafond. Det finns många olika lampmodeller och belysning att välja mellan. Så vad ska du egentligen tänka på inför köpet? Här går vi igenom några tips tillsammans med Elon.

Foto: Elon.

Förutom harmoniska färger på väggar, trevliga golv och fina möbler är belysning något som verkligen gör skillnad i ett hem. För att ta reda på vilken typ av lampa du ska köpa behöver du veta vilken stämning du vill eftersträva. Belysning brukar generellt delas in i arbetsbelysning, allmänbelysning och stämningsbelysning. 

Hur ska man tänka med belysning?

I ett vardagsrum kan det vara bra att investera i en bra allmänbelysning. Har du lågt i tak kan en plafond som är direkt monterad i taket vara en trevlig variant, medan en takpendel eller en kristallkrona blir en snygg detalj i många hem. 

Vill du veta mer? Läs mer här.

Alla som jobbat hemma under pandemin vet hur viktig bra belysning är. För rum så som hemmakontoret, kök och i hall kan det vara smart att satsa på en lampa med ett riktat ljus, så kallad arbetsbelysning. Bra exempel är belysning i köksskåpen, en skrivbordslampa på kontoret eller spotlights som framhäver konst i vardagsrummet. 

– Spotlight har blivit extremt poppis och finns i många varianter. En stor fördel med dem är att de ger ett flexibelt ljus som går att justera efter behov och passar i många olika rum, säger Linda Rydberg på Elon. 

Klicka här om du vill se Elon utbud av lampor.

Undvik klassiska misstag

För att uppnå en mysig stämning i hemmet kan det vara bra att kombinera flera olika typer av belysning. Självklart är viktigt att ha bra belysning i köket när du lagar mat, men det är minst lika viktigt att ditt hem känns trevligt om kvällarna. 

Vilken lampa passar ditt hem bäst? Klicka här.

Stämningsbelysning eller mysbelysning som det även kallas, är precis vad det låter. Det är sätt att skapa harmoni i rummet med ett mjukare ljus. Det finns flera sätt att skapa stämningsbelysning. 

Foto: Elon.

Ett bra tips, menar Linda, är att välja en lampa med tyg eller pappersskärm, investera i en dimningsbar lampa eller blanda lampor med olika ljussken. 

– Ett klassiskt misstag som många gör är att de använder för få lampor i sina hem. De satsar på en bra taklampa, men tänker inte på nyttan med att ha flera olika med olika syfte och egenskaper, säger Linda avslutningsvis.

Klicka här om du vill se Elons utbud av lampor.