Så väljer du rätt luftvärmepump för huset

Vill du sänka dina uppvärmningskostnader? Med rätt luftvärmepump kan du både spara pengar och få ett bättre inomhusklimat. Men hur stor yta ska du värma upp – och vad är viktigt att tänka på?

Första steget när du ska köpa en luftvärmepump är att välja en som är anpassad efter storleken på ditt hus. Pumparna har olika dimensioner och vilken du ska välja beror på hur stor yta som ska värmas, men även vilken uppvärmning du har i nuläget.

Ska du värma upp en villa och behöver en pålitlig källa för jämn värme är en kraftfullare modell något för dig. Ska du istället värma upp ett garage, en mindre del av huset eller sommarstugan och då kan du satsa på en basmodell istället.

På jakt efter en luftvärmepump? Läs mer här.

Det är inte bara husets storlek som spelar in, utan även isoleringen. Bor du där det ofta är kallt eller har ett äldre hus som är dragigt kan en kraftfullare modell vara en bra lösning.

Under kalla perioder behöver en luftvärmepump dock kombineras med en annan värmekälla, exempelvis ett element eller en braskamin exempelvis.

Många fördelar med luftvärmepump 

Det finns många fördelar med att investera i en bra luftvärmepump. Genom att komplettera din eluppvärmning med en luftvärmepump kan du minska dina årliga energikostnader med cirka 30–50 procent. På så sätt kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som energibesparingen är positiv ur miljösynpunkt.

En ytterligare positiv effekt av en luftvärmepump är att de också ger en bättre inomhusluft, då alla modeller har ett inbyggt filter som fångar upp damm, pollen och bidrar till att ta bort dålig lukt i huset.

Klicka här för att se Elons utbud av luftvärmepumpar.

Många använder även luftvärmepumpar för att skapa svalka på sommaren på samma sätt som en AC. Kylan har vanligen inte samma räckvidd som värmen, men är perfekt för ditt sovrum.

Är du osäker på vilken typ av luftvärmepump som du behöver kan du boka ett kostnadsfritt hembesök av en installatör hos din lokala Elon-butik och fårekommendationer anpassade efter dina behov.

Klicka här för att hitta din lokala Elon-butik