5G lägger grunden för ett uppkopplat samhälle – så fungerar det

Snabbare dataöverföring och kortare svarstider. Men 5G är mer än så – det lägger grunden till ett uppkopplat samhälle med nya möjligheter. Telias expert reder ut hur tekniken skiljer sig från sina föregångare och hur du kan ha nytta av 5G.

I tio år har vi kunnat koppla upp oss mot 4G, vilket möjliggjort smartphone-revolutionen och förändrat våra digitala liv. Men den uppkopplade utvecklingen är bara i sin linda. 

– 4G var inte primärt utvecklat för att koppla upp saker. 5G är designat för just det här ändamålet, säger Telias nätchef Staffan Åkesson.

Vill du veta mer om 5G – läs mer här.

Lågband – låg kapacitet, större räckvidd 

Jämfört med 4G är 5G mycket mer mångsidigt. Beroende på ändamål kan man implementera 5G på olika sätt – man talar om lågband, högband och ultrahögband. Lågbandet använder en frekvens på 700 mHz, vilket innebär att man får täckning i ett stort område men med lägre kapacitet.

– Det är effektivt för att kunna erbjuda god 5G-täckning över ett stort område eller för att koppla upp massor av sensorer, till exempel elmätare. Det kan också användas i tätbefolkade områden genom att man kombinerar med kapacitet från 4G-nätet. 

Högband – hög kapacitet, mindre räckvidd 

Högbandet ligger på en frekvens på 3,5 GHz och kommer spela en stor roll i storstäder med många människor på liten yta. Här är räckvidden mindre men kapaciteten betydligt större. Med 5G i storstaden kommer det gå cirka tio gånger snabbare än idag att skicka eller ta emot data.

Ultrahögband – jättehög kapacitet, begränsad yta 

Ultrahögbandet, som ligger på 26-28 GHz, använder man för att få jättehög kapacitet – cirka 100 gånger snabbare än dagens 4G-nät – på en mycket begränsad yta.

Så påverkar 5G-tekniken ditt vardagsliv och fritid.

– Här pratar vi om skräddarsydda nätverk för företag. Även på centrala platser i storstadskärnor kan man tänka sig att använda ultrahögband, säger Staffan Åkesson.

Den som bor i glesbygd kan inte räkna med lika snabb uppkoppling som i Stockholms innerstad, men oavsett var du bor kommer nätet att vara bättre med 5G. 

Det innebär utvecklingen av 5G

Utvecklingen innebär bland annat fler flexibla, energisnåla och effektiva lösningar inom industri, sjukvård, och transporter, vilket gynnar både samhälle och individ. Gaming-älskare behöver inte spelkonsoler utan kommer i stället kunna spela online i hög hastighet. Avancerade spel blir därigenom tillgängliga för fler, till en billigare peng. Och med tekniker som virtual reality, augmented reality och mixed reality kommer exempelvis idrotts- och underhållningsevenemang att få en helt ny dimension.

Som ett led i den pågående nätmoderniseringen satsar Telia stort på att bygga ut fiber- och mobilnätet, medan de delar av det gamla kopparnätet som inte lever upp till dagens kapacitetsbehov stängs ner. Bland annat har 1,3 miljoner gamla telestolpar tagits ner för återbruk, återvinning eller destruktion. 

Telia bygger ut 5G – läs mer om vad det innebär här.