Det ska du tänka på när du köper säng

I takt med att stressen i vardagen ökar även kraven på vår återhämtning. Att investera i en bra säng är det bästa sättet att investera i ditt välmående. Men vad gör en säng bra och vad ska du tänka på inför köpet? Det går vi igenom med IKEA. 

Investera i en bra säng, täcke, kudde och sköna sängkläder för att förbättra din nattsömn.

Forskning visar att för lite sömn påverkar oss negativt. Sömn behövs för att kroppen ska kunna återhämta sig och bearbeta allt som händer i vardagen, från stressiga jobbpresentationer till hämtning och lämning av barn. 

Sju steg mot bättre sömn – läs mer här.

Det går inte att prata sömn och sovrum utan att prata om vikten av en bra säng. Då sängen är den möbel i hemmet du tillbringar mest tid i är det av stor vikt att den är skön. En bra säng är en säng som passar dig och dina behov. 

Sängar för alla olika faser 

Hos IKEA hittar du ett stort utbud av sängar för alla livets olika faser och tillfällen. Från fluffiga hotellsängar och sängar med inbyggd förvaring till juniorsängar som växer med ditt barn. 

– När du köper en säng är det viktigt att du hittar en säng som passar dig. Tänk därför gärna in faktorer som sovstil, om du blir varm eller kall under sömnen samt om du sover ihop med någon eller sover ensam, säger Oscar, Sortimentansvarig sängar på IKEA Sverige. 

En klädd sängstomme med förvaring ger sovrummet en mysigare känsla och skapar samtidigt en behaglig akustik.

En av IKEAs mest populära modell är SKOTTERUD. Det beror bland annat på att modellen har inkapslade pocketresårer som följer kroppens rörelser och passar ihop med ett stort utbud av IKEAs sängben och huvudgavlar. På så sätt får du en individanpassad och kvalitativ säng till en bättre pris. 

Läs mer om sängar och madrasser på IKEA.

Få hjälp av en sömnexpert 

Att köpa en säng är ett stort, viktigt beslut och för många en investering. Därför är det viktigt att det blir rätt från början. Är du osäker på vilken säng du ska välja? Då kan du boka tid i IKEAs sovstudio och få hjälp med ditt beslut av en sömnexpert. Här kommer du bland annat få hjälp att välja rätt madrass, kudde och täcke som passar dig och din kropp bäst.

Hitta rätt madrass, kudde och täcke med IKEAs komfortguide.

Addera snygg förvaring, gärna i naturmaterial, för att skapa ett harmoniskt sovrum.

Skapa rätt förutsättningar 

Du kommer långt med en bekväm säng, men en kvalitativ sömn handlar om mer än så. Det handlar även om vilken känsla du vill få till i sovrummet. Genom att välja bra sängkläder, ha rätt temperatur och addera mörkläggningsgardiner får du inte bara ett finare sovrum – du får bättre sömn på köpet. 

Ge ditt sovrum en ledig och avslappnad atmosfär med nya sängkläder.

– Är du en person som lätt blir varm när du sover kan det vara bra att tänka på val av material på din madrass och dina sängkläder. Linne, viskos och lyocell är populära alternativ som både ser lyxiga ut och andas, säger Oscar. 

Vill du se IKEA utbud av sängkläder? Läs mer här.